PERSBERICHT
Unieke internationale methode voor toetsing en vergelijking van bedrijfsvoering
Stichting KDI introduceert BenchmarkIndex in Nederland
ROTTERDAM, 21 januari 2002 Stichting KDI introduceert in Nederland de BenchmarkIndex, een beproefde methode voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) om de prestaties van een onderneming te vergelijken met die van concurrenten of bedrijven in andere sectoren.
Benchmarking is het anoniem vergelijken van de bedrijfsvoering met die van vergelijkbare organisaties om ervan te kunnen leren. Door het verzamelen van specifieke bedrijfsgegevens en deze op eenduidige wijze te verwerken en te presenteren, krijgt een ondernemer een beeld van de conditie van zijn organisatie. Daarbij wordt vooral duidelijk op welke punten de bedrijfsvoering kan worden verbeterd.
De kracht van de BenchmarkIndex schuilt in de slimme en overzichtelijke rapportage van financiële en niet-financiële ratio s. Ondernemers kunnen daarmee hun gehele bedrijfsvoering spiegelen aan concurrenten. Zo leidt vergelijking van betalingstermijnen met liquide middelen en de hoogte van uitstaande leningen of vergelijking van waardering door werknemers ten opzichte van productiviteitscijfers vaak tot verrassende conclusies.
Uitvoering van de BenchmarkIndex gebeurt aan de hand van vragenlijsten en kost weinig tijd. Binnen enkele uren zijn de resultaten bekend. De vragenlijst over de bedrijfsvoering betreft onderwerpen als financiën, waardering door klanten, innovatie van producten en diensten, leveranciers en personeelsmanagement. Door de modulaire structuur van de BenchmarkIndex kan de klant ook gespecialiseerde bedrijfsonderwerpen laten toetsen, bijvoorbeeld het productieproces, marketing of magazijnbeheer. De vergelijking kan zowel nationaal als internationaal worden uitgevoerd.
De BenchmarkIndex is in 1996 in Engeland ontwikkeld door DTI (Department for Trade and Industry). De BenchmarkIndex-database is met duizenden volledig uitgevoerde benchmarks en 150.000 financieel getoetste bedrijven wereldwijd de grootste in zijn soort. In Europa nemen al ruim vijfduizend bedrijven per jaar deel en dat aantal neemt snel toe. Vorig jaar is de BenchmarkIndex ook in de Verenigde Staten en in Australië geïntroduceerd. Als onderdeel van een pilotproject van de Europese Commissie ter introductie van de BenchmarkIndex in Europa zijn onlangs in Nederland ruim dertig benchmarks uitgevoerd in met name de metaal- en chemiesector.
Stichting KDI voert de BenchmarkIndex niet zelf uit. Dit gebeurt in licentie door onafhankelijke adviesbureaus bij hun klanten. Adviseurs van deze bureaus worden vooraf getraind door Stichting KDI. Vierentwintig adviesbureaus hebben tot nu toe een licentie verworven om de BenchmarkIndex te mogen uitvoeren en zestig adviseurs zijn getraind. Zij bespreken ieder Benchmarkrapport met de klant, opdat de resultaten daadwerkelijk worden aangewend voor verbeteringsprojecten. Stichting KDI bewaakt de kwaliteit van de gegevens van de database. Naast trainingen, bijeenkomsten voor adviseurs en het opzetten van een Nederlands benchmarkplatform, doet zij dit door standaardisatie van de Nederlandse vragenformulieren.
Over Stichting KDI
De BenchmarkIndex wordt in Nederland beheerd door Stichting KDI, aanspreekpunt op het gebied van Kwaliteit, Duurzaamheid en Innovatie. Het instituut is in 1953 opgericht door het ministerie van Economische Zaken en een aantal vooraanstaande ondernemers. Stichting KDI vertegenwoordigt Nederland in het European SME Benchmarking Network. De kerntaken van Stichting KDI zijn kennisontwikkeling door onderzoek, participatie in (inter)nationale netwerken en het overdragen en delen van kennis en ervaring, ondermeer via een documentatiecentrum en informatiebijeenkomsten. Stichting KDI is een netwerkorganisatie waar, op projectniveau, met diverse partners en structureel met allerlei professionele organisaties, wordt samengewerkt en samengeleerd. Deze zogeheten dragers van de stichting brengen researchthema s, personen en middelen in. De huidige dragers zijn: Erasmus Universiteit Rotterdam, CBO (Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg), Schouten & Nelissen (organisatieadvies en trainingen), INK (Instituut Nederlandse Kwaliteit), NEN (Nederlands Normalisatie-instituut), Berenschot Groep en de Raad voor Accreditatie.
Meer informatie:
Benchmarkproject Emmtec Services
Voor gebruikservaringen met de BenchmarkIndex kunt u contact opnemen met Emmtec Services. De divisie Emmtec Services Laboratorium, één van de deelnemers aan het pilotproject, is gespecialiseerd in grondstofkeuringen, procescontrole en ARBO en milieumetingen.
Meer informatie:
Leo Mangnus, Emmtec Services
Tel. (0591) 69 20 63
Email
Ingezonden persbericht