The Wine & Food Association organiseert:
Limburgia Gastronomica
Groots gastronomisch festijn in het Bourgondische zuiden
2 dagen genieten op Château St. Gerlach in Valkenburg
zondag 20 januari - consumenten / maandag 21 januari - professionals
Zeer gevarieerd programma met: ten minste 18 standhouders, doorlopende
proeverijen met fraaie wijnen uit alle windstreken, exclusieve delicatessen
waaronder kaviaar en truffels, meer dan 15 wijn- en
wijn/spijs-proeverijen, -masterclasses en -workshops, boeiende debatten met
coryfeeën uit de gastronomie
Organisatie: The Wine & Food Association, met ondersteuning van o.a.
Slijtersvakblad SVB, Chapeau, Limburgs Dagblad, Culinair.net, VGC.
Limburgia Gastronomica: het goede leven in het Zuiden
Als men ergens in Nederland weet wat gastronomisch genieten is, is het wel
in Limburg. Wie op de landkaart kijkt, ziet het direct: Limburg is onze
voorpost richting Frankrijk. In de tijd dat voor de rest van Nederland een
avond 'uit eten' nog gelijk stond aan een bezoek aan de Chinees, waren in
Limburg de geneugten van een Bourgondische dis vergezeld van een mooie fles
wijn al traditie.
Geen wonder dus dat Limburg een groot aantal restaurants van hoog niveau
telt, met chefs, maitres en sommeliers die hun vak koesteren. Het gaat
immers om een belangrijk stukje cultuur dat zij uitdragen.
Aanleiding genoeg voor The Wine & Food Association om de bakermat van die
cultuur op te zoeken. Op 20 t/m 21 januari 2002 organiseert zij Limburgia
Gastronomica, een evenement waarbij het maar om één ding draait: wijn en
spijs in optima forma.
Als locatie is gekozen Chateau St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1,
Valkenburg,
tel: 043 - 6 088 888, fax: 043 - 6 042 883
De ware fijnproever kan op deze dagen zijn hart ophalen. Op het programma
staat een groot aantal activiteiten die alles te maken hebben met
topgastronomie:
Zondag 20 januari voor consumenten: 13:00 - 18:00 uur, met aansluitend diner
(aanvang 18:30)
Maandag 21 januari voor professionals (chefs, sommeliers, maîtres, overige
horeca, handel, pers): 10:00 - 17:00 uur
Programma op beide dagen (wijzigingen voorbehouden):
Diverse stands en doorlopende proeverijen
Met medewerking van onder meer de volgende bedrijven:
Ron Cohen Wijnen, Heerlen - de Languedoc-specialist
Fred de Leeuw, Amsterdam - truffels en andere delicatessen
California Wine Institute - overkoepelend orgaan voor Californische wijnen
Sauter Wijnen, Maastricht - klassiek assortiment
Goessens Wijnimport, Maastricht - klassiek assortiment
Het Sherry Instituut van Spanje, Den Haag - top-sherry waaronder
legendarische sacristía's
Great Grapes, Soest - Zuid-Afrika
Vinus Vita, Ootmarsum - Australië
Vinea Grootvriendt, Roosdaal (B) - Duitsland en Spanje
New World Wineries, Nijswiller - Australië
E & J Gallo - het topsegment van deze Californische wijngigant: Single
Vineyard- en Estate-wijnen
Oostenrijk - definitief terug aan de top
Amorim - kurkproducent uit hét Europese kurkland: Portugal
Osborne Sherry - Piet Tetterode
TradeSynergy - de zwarte parels: kaviaar From Persia With Love
J.J.C. Kwast Wijnkopers, Nieuw Vennep - schenkwijnen en toppers
La Gironde, Rotterdam - o.a. Champagne Alfred Gratien en Dulce Castaño, dé
chocoladewijn van het afgelopen jaar : winnaar dessertwijncombinatie Grand
Concours Laurent-Perrier en favoriet van Manfred Spaargaren
Uiteenlopende proeverijen, masterclasses en workshops rondom de kunst van
het combineren:
Winnaars 2e Nationale Huiswijn Competitie
Diversiteit en functie van zoete wijnen
Madera revival - slijterij /wijnhandel Toorank, Didam
Riesling, de koning der witte druiven - Johnny Grootvriendt (Vinea
Grootvriendt)
Premium wijnen uit Spanje - Johnny Grootvriendt
Port Vintage 1997
Champagne & kaviaar, m.m.v. Ashkan Mossafaian (TradeSynergy)
Sacristía Sherry & tapas, kennismaking met de crème de la crème onder de
sherry's - Jan van Lissum
Nieuwe Wereld/fruit versus Oude Wereld/terroir
VGC-selectie
Wijn & truffel: terroir speelt grote rol - Ron Cohen/Fred de Leeuw
Biologisch platform: groentegerechten met wijn - met Eric van Veluwe
Debatten met medewerking van coryfeeën uit de topgastronomie en de
wijnwereld:
Kurk of kunststof? Zal de kurk op de fles plaatsmaken voor een kunststof
sluitdop? Wat zijn de voor- en nadelen? (m.m.v. een vertegenwoordiger van
Amorim, Portugal)
Decanteren - wanneer wel, wanneer niet?
Graham's Trophy (voorronde)
Wedstrijd 'Beste Wijnproever Benelux' voor amateurs èn professionals met de
Graham's Trophy als inzet. Een uitdaging voor iedereen en er zijn fraaie
prijzen te winnen. Finale 3 maart 2002 te Amsterdam
Boekpresentaties en signeersessies:
Nicolaan Klei - De Lekkerste Fles
John van de Ven - Handboek Gastronomie
Pascal Jalhaij - Proeven met Pascal
Tijdschriften: Slijtersvakblad SVB, Saisonnier, De ProefKrant, Proefschrift
Extra programma-onderdelen voor professionals, 21 januari:
Oude Chianti's - rijp en voornaam
Mogelijkheden en onmogelijkheden bij het combineren van eigenwijze
Australische wijnen en gerechten - John en Tanja Schell (New World Wineries)
en Leon Winthaegen (Rest. De Boterbloem - Patrons Cuisiniers, 1
Michelin-ster) - een van de succesvolle items tijdens de European Fine Food
Fair.
Wijn en foie gras
Debat: Hoe doet Limburg het ten opzichte van de rest van Nederland in de
Michelin-gids en de Lekker? Worden Limburgse restaurants op hun waarde
geschat?
Debat: Nonsense / No nonsense over het combineren van wijn en spijs - in
hoeverre sluiten theorie en praktijk op elkaar aan? Voldoen de bestaande
opleidingen aan de verwachting? - Guido Francque (voorzitter Professionele
Vlaamse sommeliers) en Jan van Lissum
Debat: De wijnkaart anno 2002 - Guido Francque en Jan van Lissum
Toegang - Consumenten 20 januari
- U kunt vanaf nu tot 14 januari toegangskaarten reserveren à f 25,= /
¤11,35 per persoon.
Maak het verschuldigde bedrag over op ABN Amro rek. nr. 44.97.34.560 t.n.v.
Stichting WINE Amsterdam/Antwerpen, o.v.v. 'Limburgia'. Uw kaarten zullen
dan op 20 januari klaarliggen aan de kassa.
- Bij inlevering aan de kassa van de kortingsbon uit de ProefKrant of
Proefschrift (geldig voor max. 2 personen) betaalt u ¤ 15,89 / f 35,= per
persoon.
- Zonder kortingsbon of reservering vooraf betaalt u op 20 januari ¤22,70 /
f 50,= per persoon.
Toegang - Professionals 21 januari
- Professionals hebben gratis toegang, mits zij zich vóór 14 januari
aanmelden per fax (020 - 624 50 28) of e-mail (winestone@wxs.nl). Vermeld
s.v.p. uw bedrijfsgegevens en functie.
Feestelijk diner
Op zondag 20 januari heeft u de mogelijkheid de dag feestelijk af te sluiten
in restaurant Les Trois Corbeaux, gevestigd in Château St. Gerlach.
Chef-kok Dave Minten, onlangs tijdens de European Fine Food Fair nog als 2e
geëindigd in de wedstrijd om het Glazen Kalf, bereidt een groots
4-gangendiner. Deelname aan dit diner, inclusief bijpassend wijnarrangement,
kost ¤ 88,52 / f 195,= p.p.
Reservering is alleen mogelijk bij Les Trois Corbeaux, tel. 043 - 608 88 88
/ fax 043 - 604 28 83.
Meer informatie vindt u o.a. in Proefschrift, De ProefKrant, de websites
proefschrift.nl en proefkrant.nl en verschillende Limburgse media.
(