Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 19 januari 2002

Natuur en Milieu breekt lans voor stilte

Uit onderzoek van Stichting Natuur en Milieu blijkt dat veel mensen stilte in de natuur zeer belangrijk vinden. Maar bijna nergens is stilte nog echt te ervaren, zelfs niet in officiële stiltegebieden. Vooral wegverkeer en vliegtuigen zijn alom aanwezige storende geluidsbronnen. De milieuorganisatie wil dat de verschillende overheden gezamenlijk gebieden gaan aanwijzen, vooral in de buurt van de steden, waar stilte wordt beschermd en bevorderd. Maatwerk per gebied is noodzakelijk.

De Natuurkundewinkel van de Rijksuniversiteit Groningen heeft voor Natuur en Milieu geluidmetingen gedaan in tien voor rustige recreatie geschikte natuurgebieden in de Randstad. De gebieden komen grotendeels overeen met de officiële stiltegebieden. Het blijkt dat de stilte in ongeveer dertig procent van de tijd wordt verstoord door een gemotoriseerde geluidsbron. Meestal zijn dat autos en vliegtuigen. Duingebieden als Meyendel en de Amsterdamse Waterleidingduinen komen als relatief stil uit de bus.

Om te weten te komen hoe belangrijk stilte is voor recreanten, heeft Natuur en Milieu een enquête gehouden. Via internet en op een stiltescorekaart is gevraagd naar onder andere de betekenis en het belang van stilte in de natuur, de aanwezigheid van stille gebieden in de omgeving, de waardering van natuurlijke geluiden, en de bronnen van storend lawaai. Het gebrek aan stilte zit mensen hoog. Van de 1500 mensen die reageerden vindt 85 procent stilte in het buitengebied heel belangrijk. Het biedt rust en ontspanning, en is een welkome afwisseling in het jachtige leven in een vaak lawaaiige woonomgeving. Eigenlijk altijd als ik in de natuur kom, is de stilte en rust na veel problemen en stress uit het dagelijkse leven een verademing. Hier laad ik mijn batterij weer op, aldus een van de respondenten. Zon twintig procent van de geënquêteerden gaf aan geen stille gebieden in de omgeving te kunnen vinden, of vulde hierbij geen antwoord in. Als meest ergerlijke lawaaibronnen worden genoemd autos, radios en vliegtuigen. Het geluid van treinen hindert minder mensen.
De peiling maakt duidelijk dat er een latente onvrede heerst over het gebrek aan stille gebieden. De hoeveelheid persoonlijke noten die de deelnemers aan de enquête toevoegden, duidt hier op.

Het overgrote deel van de respondenten wil dat de overheid scherpere regels stelt om stilte in het bui-tengebied te beschermen. Volgens Stichting Natuur en Milieu is stilte bij uitstek een thema voor een gebiedsgerichte aanpak. Ministeries, provincies en gemeenten moeten gezamenlijk gebieden gaan aanwijzen, vooral in de buurt van steden, waar stilte wordt beschermd en bevorderd. Milieubeleid, verkeersbeleid, ruimtelijk beleid en wetgeving moeten hier zó worden aangepast dat stilte er weer hoorbaar wordt. Maatregelen die in aanmerking komen zijn onder andere het (in het weekeind) auto-luw maken van lokale wegen, stil asfalt, beperking van de maximumsnelheid, aan banden leggen van de kleine luchtvaart en aanpassing van vliegroutes.

Nadere informatie:
Marijke Brunt, tel. 030-2331328
Sandra van Kampen, tel. 030-2331328

Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Jan de Vries, Marijke Brunt
Wereld Natuur Fonds, tel. 030-6937358: Sible Schöne