Milieudefensie


Stop het MTC!

Koop een stukje Betuwse Bongerd!

In de Betuwe dreigt vijfhonderd hectare prachtig rivierenland te worden opgeofferd aan een haven-, industrie- en overslagterrein. Schilderachtige boomgaarden, uiterwaarden en monumentale boerderijen moeten wijken voor asfalt en beton.

Milieudefensie vindt dat onaanvaardbaar en wil de aanleg van het MTC voorkomen. Daarom hebben we tussen Slijk-Ewijk en Oosterhout een stuk grond aangekocht: de Betuwse Bongerd. Een appel- en perenboomgaard die precies op de plek ligt waar cruciale verbindingen voor het MTC moeten komen.

Zolang wij de Betuwse Bongerd in handen hebben kan het MTC niet doorgaan!

Koop een stukje Betuwse Bongerd! Om juridisch sterk te staan, gaan wij de Betuwse Bongerd opdelen onder zoveel mogelijk eigenaren. Koop daarom ook een stukje Betuwse Bongerd! Voor ¤ 50 kunt u mede-eigenaar worden van de bongerd. Iedere mede-eigenaar laat op ondubbelzinnige wijze zien tegen het MTC en het verder volbouwen van Nederland te zijn. Dat verschaft Milieudefensie een krachtig argument om de campagne tegen dit project op het scherpst van de snede te voeren.
Vraag de brochure met machtigingskaart aan of print zelf de machtigingskaart (PDF). U kunt de actie ook steunen als 'Vriend van de Betuwse Bongerd'.

Wat is er mis met het MTC?

Het Multimodaal Transport Centrum (MTC) is een reusachtig transportoverslagcentrum gekoppeld aan de aanleg van de Betuwelijn en diverse nieuwe snelwegen. Onderzoeken van KPMG en de Nijmeegse universiteit laten zien dat de economische noodzaak van het project op z'n zachtst gezegd twijfelachtig is. Milieudefensie en lokale organisaties maken al jarenlang bezwaar tegen dit enorme project in de Betuwe. Onlangs boekten zij enkele juridische successen. Toch zijn de voorstanders van het project niet te stuiten. Regionale bestuurders en bouwbedrijven zijn nog steeds van plan het MTC door te zetten, koste wat het kost.

De gang van zaken rond het MTC is illustratief voor tal van grote en kleinere bouwprojecten in Nederland. Met de Betuwse Bongerd wil Milieudefensie op nationaal niveau laten zien dat het veel mensen menens is als het gaat om het beschermen van de open ruimte. De boomgaard is uiteraard niet alleen bedoeld als symbool. Er is daadwerkelijk een kans dat we met uw steun het MTC kunnen tegenhouden. De politieke steun voor het project brokkelt langzaam af. Zowel bij de gemeenten als de provincie groeit de twijfel over haalbaarheid en wenselijkheid. De gemeenteraadverkiezingen van Nijmegen in maart 2002 zouden al beslissend in het voordeel van de Betuwe kunnen zijn! Help ons daarom de komst van het MTC te stoppen: wordt mede-eigenaar of vriend van de Betuwse Bongerd!

Bezoek de website van Milieudefensie Nijmegen over het MTC

© Illustratie Dirk Bussche

Trek de Groene Grens
Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening

De komende periode is bepalend voor de toekomst van ons landschap. In maart behandelt de Tweede Kamer de belangrijke Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening waarin voor de komende jaren de spelregels voor het bouwen buiten de bewouwde zullen worden vastgelegd. Het onderwerp zal ook na de Tweede Kamerverkiezingen in mei 2002 zeker een plek krijgen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Milieudefensie is er allerminst gerust op dat de politieke besluitvorming in het voordeel van de open ruimte uitpakt. Ook in de Vijfde Nota krijgen de plannen voor wegen, bedrijventerreinen en woningbouw weer ruim baan. Daarom organiseert Milieudefensie komende maanden tal van activiteiten om politici te beïnvloeden en de discussie over de open ruimte op gang te houden. Een van die acties is de grondverkoop van de Betuwse Bongerd.

Milieudefensie voert sinds enige jaren de campagne 'Trek de Groene Grens' voor het behoud van de open ruimte. We doen dat samen met ruim honderd lokale groepen die zich verzetten tegen tal van bouwprojecten in het land. Afgelopen jaar haalde Milieudefensie onder meer ruim honderdduizend handtekeningen op voor het behoud van de open ruimte. Ze werden aangeboden aan minister Pronk en een aantal Kamerleden.


---