NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

A Royal Event

A Royal Event
tot en met 24 februari 2002

Speciaal ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta ontwierp de jonge ontwerpster Maaike van den Berg koninklijk tafelgoed. Het is in het museum geweven en wordt nu in een feestelijke entourage getoond.

Koninklijk damast
Het schenken van damasten linnengoed aan de Oranjes kent een lange traditie. Al in 1628 schreef de dichter Samuel Ampzing: 'Te sien wat Holland heeft, men doet het met Damast'.
Eeuwenlang behoorde linnen damast tot de kostbare geschenken die vorsten bij speciale gelegenheden ontvingen. Het was vaak aan hen opgedragen door middel van ingeweven portretten, teksten en afbeeldingen.
De traditie hield lang stand. 35 jaar geleden werd aan het bruidspaar Beatrix en Claus damasten tafellinnen geschonken, geproduceerd in Nederlandse weverijen.
Nu krijgt het een vervolg, waarbij het Nederlands Textielmuseum in Tilburg niet alleen als opdrachtgever optrad maar tevens als producent.

Vlindervleugels
Glanzende vlekken, als vlindervleugels, dwarrelen over het tafellaken. De schoonheid van vlinders inspireerde de ontwerpster tot het motief voor dit speciaal voor het koninklijke paar ontworpen tafellaken met bijbehorende servetten. Ook bleek er, heel toepasselijk, een koninginnepage te bestaan die de naam Maxima draagt. De vlinder, als metafoor voor schoonheid, verwijst naar de 'mooiste' dag van je leven, de huwelijksdag en nu speciaal naar het koninklijk huwelijk op 2. 2. 2002.
'A Royal Event' is aangeboden door de gemeente Tilburg aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander en Maxima Zorreguieta ter gelegenheid van hun bezoek aan Tilburg op 4 september 2001.

Voor de museumcollectie is een tweede set gemaakt. Deze bestaat uit een tafellaken en servetten, maar ook uit servethouders in een dessin dat verwijst naar bewegende insectenpootjes en waaiers in de vorm van een vlindervleugel. Zij kunnen opgeborgen worden in een etui met rupsendessin.

Dat als materiaal onder andere zuivere zijde is gebruikt, ligt voor de hand. Dit is immers afkomstig van de zijderups, die zich na het inspinnen in de cocon tot vlinder ontpopt. Het vlindermotief zelf is in glanzende lurex ingeweven. De stof is geweven op de computergestuurde Dornier weefmachine van het Nederlands Textielmuseum.

Met dank aan:

A. J. M. de Bruijn Kunst en Antiek Antiek, Hilvarenbeek Nationaal Glasmuseum, Leerdam
Dirk-Jan Noordermeer, Den Haag
Robbe & Berking Benelux
Ter Tafel Agenturen, Eindhoven

Voor nadere informatie Yvette Lardinois, PR en Markering manager
013-5494533

18 jan 02 09:20