Ingezonden persbericht


Omzet mobiele telefonie nadert magische grens ¤ 1 miljard

Samsung realiseert in 2001 ¤ 28 miljard omzet en ¤ 2,5 miljard netto-winst

Rijswijk, 18 januari 2002 - Samsung Electronics, de grootste werkmaatschappij van de Koreaanse Samsung Group, heeft in 2001 een totale omzet gerealiseerd van ¤ 28 miljard, een daling van 5,6% vergeleken met het vorige jaar. Het bedrijfsresultaat liep met ruim ¤ 2,7 miljard terug tot ¤ 2,6 miljard. Samsung Electronics sloot 2001 af met een winst na belastingen van ¤ 2,5 miljard.
In het vierde kwartaal van 2001 behaalde Samsung Electronics een omzet van ¤ 7,3 miljard. Dat is een stijging van 17,3%, vergeleken met het voorgaande derde kwartaal. Het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal bedroeg ¤ 59 miljoen en de nettowinst ¤ 348 miljoen. Vergeleken met het derde kwartaal 2001 nam de winst na belastingen in het vierde kwartaal licht af met ¤ 19 miljoen. De lage chipprijzen op de wereldmarkt speelden hierin de belangrijkste rol. Samsung vergrootte in 2002 zijn aandeel op de wereldwijde markt voor geheugencomponenten met 6% en heeft nu een marktaandeel van 29%.
Samsung verbeterde zijn financiële ratio's opnieuw. Zo werd de schulden/vermogen-ratio verder verminderd en nam het rendement op vermogen toe. De huidige schulden/vermogen-ratio van Samsung is lager dan de gemiddelde ratio van de toptien industriële ondernemingen ter wereld, terwijl de verhouding eigen vermogen/netto activa het gemiddelde van die toptien bedrijven overtreft.

De voornaamste divisies van Samsung Electronics - Digital Media, Information & Telecommunications, Semiconductors en Home Appliances (huishoudelijke apparaten) - droegen als volgt bij aan de resultaten. Digital Media behaalde een omzet van ¤ 8,2 miljard, dat overeenkomt met 29,1% van de totale omzet. Information & Telecommunications noteerde ¤ 7,8 miljard (27,9%) en Semiconductor realiseerde ¤ 7,7 miljard (27,4%). Home Appliances sloot af met ¤ 2,6 miljard en vertegenwoordigde daarmee 9,6% van de totale omzet.

Ondanks de vertraging van de mondiale economie droegen de vier grootste divisies belangrijk bij aan het bedrijfsresultaat van Samsung Electronics. Digital Media deed dat met ¤ 253 miljoen. Information & Telecommunications was goed voor ¤ 1,2 miljard en Semiconductors en Home Appliances namen respectievelijk ¤ 604 miljoen en ¤ 158 miljoen voor hun rekening. De verkoop van mobiele telefoons naderde met de recordomzet van ¤ 0,9 miljard de magische grens van ¤ 1 miljard. Het is voor Samsung Electronics de eerste keer dat met één productcategorie zo'n klinkend resultaat wordt geboekt.

Omwille van het behoud van een solide financiële basis herzag Samsung Electronics bestaande investeringsplannen en herbestemde de onderneming investeringsmiddelen. Dit hielp de schuld/vermogen-ratio per ultimo 2001 te verminderen tot 43,4%. De verhouding eigen vermogen/netto activa bedroeg 69,7%, terwijl leningen uitkwamen op ¤ 2,3 miljard. Het rendement op vermogen bedroeg 17%.
Ter vergelijking: vier jaar geleden, ten tijde van Korea's financiële crisis, bedroeg Samsungs schuld/vermogen-ratio 296%, beliep de verhouding eigen vermogen/netto activa 34%,, terwijl het bedrijf een schuldenlast had van ¤ 11,3 miljard en slechts een rendement op het eigen vermogen van 2% realiseerde.
Samsung Electronics
Samsung Electronics is een van de belangrijkste werkmaatschappijen van de Koreaanse Samsung Group - 13e op de ranglijst van grootste ondernemingen ter wereld. Samsung Electronics is met 64.000 medewerkers gevestigd in 47 landen en behaalde over 2001 een totale omzet van ¤ 28 miljard. Samsung Electronics bestaat uit drie business units: Digital Media, Semiconductors en Information & Communications. Wereldwijd is Samsung de grootste fabrikant van geheugenchips, kleurenbeeldbuizen, monitoren en magnetrons.
In de Benelux is Samsung actief op het gebied van PC-randapparatuur, telecomproducten, consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten. Het bedrijf heeft vestigingen in Rijswijk, Rotterdam, Waalwijk, Zeist en Antwerpen. In totaal werken circa 100 mensen bij Samsung Benelux.



Ingezonden persbericht