Gemeente Roermond

Roermond, 18 januari 2002

Preventieproject 'Politie Keurmerk Veilig Wonen' van start

Het driehoeksoverleg tussen burgemeesters, politie en justitie, heeft op 16 januari officieel ingestemd met de start van het preventieproject 'Politie Keurmerk Veilig Wonen'. Door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst richt de driehoek zich met name op het verhogen van het gevoel van veiligheid bij de burgers. Dit gebeurt door verbetering van de veiligheid in de woning en de directe omgeving ervan. Daarnaast is het de bedoeling om met dit project het aantal woninginbraken terug te dringen. Het project wordt uitgevoerd in de gemeenten Ambt Montfort, Beesel, Echt, Maasbracht, Roerdalen, Roermond en Swalmen.

Een team van preventieadviseurs gaat binnenkort op pad om gratis tips te geven over woningbeveiliging. In de komende vier jaar krijgen alle woningbezitters wijk voor wijk en dorp voor dorp de mogelijkheid om een preventieadvies op maat te krijgen.

Handreiking
De preventieadviseurs bezoeken eigenaren van woningen. Samen met de bewoner(s) inventariseert de adviseur de woning op inbraakrisico's en andere veiligheidsaspecten. Vervolgens wordt een rapport en een advies opgesteld. Hierin komt te staan welke maatregelen nodig zijn om het inbraakrisico te verminderen en het gevoel van veiligheid te verbeteren. Het advies geeft de bewoner een handreiking om de woning beter te beveiligen. Het staat de bewoner natuurlijk vrij om de adviezen wel of niet op te volgen. Als de bewoner alle maatregelen uit het advies heeft uitgevoerd, dan kan deze dit melden bij het preventieteam. De politie voert dan een eindcontrole uit. Wanneer aan alle vereisten is voldaan krijgt de bewoner het Certificaat Politie Keurmerk Veilig Wonen. Hiermee wordt niet alleen het inbraakrisico aanzienlijk gereduceerd, het is bovendien mogelijk om met dit advies korting op de inboedelverzekering te krijgen.

Wijk voor wijk/dorp voor dorp
Via mailings, publicaties en bewonersavonden wordt kenbaarheid gegeven aan het project en zal worden aangegeven welke wijk wanneer aan de beurt is. Vervolgens kunnen huizenbezitters een afspraak maken voor een beveiligingsadvies. Op deze manier wordt samen met de buurt getracht de veiligheid in de wijk te verbeteren.