College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Specifieke GGZ-voorzieningen voor asielzoekers en vluchtelingen

Nr. 2002.202

Utrecht, 18 januari 2002

Een deel van de asielzoekers en vluchtelingen kampt met ernstige psychosociale en/of psychiatrische problemen. Vooral de maatschappelijke situatie en problematiek van alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA) is zorgwekkend, omdat voor deze groep het basisaanbod (poliklinische en/of ambulante zorg) nog lang niet overal aanwezig is, nauwelijks samenhang vertoont en zeer verschillend van aard is. Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege) stelt daarom in een rapport voor de GGZ-zorg aan te vullen met specifieke voorzieningen.

De problematiek van asielzoekers en vluchtelingen wordt in sterke mate beïnvloed door hun specifieke voorgeschiedenis, hun bijzondere status en de wijze van opvang in Nederland: ingrijpende (traumatische) gebeurtenissen, de marginale (maatschappelijke) positie, de onzekerheid over de asielprocedure, het ontbreken van sociale netwerken, gevoelens van ontheemding en problemen met acculturatie en integratie. Deze factoren zijn van grote invloed op de gezondheid en vormen een grote belasting voor de psychische gezondheid.

Het Bouwcollege concludeert dat het gewenst is de GGZ-zorg aan te vullen met een zorgaanbod voor volwassen asielzoekers en vluchtelingen op bovenregionaal niveau. Hierbij gaat het om 3 tot 4 specialistische tussenvoorzieningen ter aanvulling op het bestaande aanbod en met faciliteiten voor deeltijdbehandeling, poliklinische en/of ambulante zorg. Centraal uitgangspunt is dat deze voorzieningen alleen in nauw overleg en in overeenstemming met de (zorg)partners tot stand kunnen komen.

Ook zou er een landelijke specialistische voorziening voor alleenstaande minderjarige asielzoekers moeten komen om gerichte GGZ-hulp te kunnen bieden aan deze jongeren, die soms ernstige psychische problemen hebben. Het Bouwcollege neemt aan dat een dergelijke voorziening een positieve impuls zal geven aan de GGZ-zorg voor deze doelgroep.

Tenslotte wordt gewezen op het belang van (epidemiologisch) onderzoek naar de psychische problematiek van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland, wat mogelijk ondergebracht kan worden in een speciaal daarvoor te realiseren kenniscentrum.

Contactpersonen:

drs. J.J.M. Vijverberg drs. J.A.M. Elich
secretaris Werkcommissie GGZ hoofd intake GGZ