Ingezonden persbericht

Den Haag, 18 jaunari 2002

Als het vandaag in de SER bereikte compromis over de WAO onverhoopt mocht worden aanvaard door de Tweede Kamer komt er een einde aan een van de belangrijkste sociale wetten van ons land. Dat is voor de SP-fractie in de Tweede Kamer onaanvaardbaar. De voorgestelde ingrijpende verslechteringen moeten daarom hoog op de agenda van de aanstaande Kamerverkiezingen komen te staan zodat de kiezers zich daarover kunnen uitspreken.

In haar advies van vandaag neemt de SER in grote lijnen de kern over van het rapport van de Commissie Donner dat al in mei vorig jaar aan de regering werd voorgelegd. et heeft aanzienlijke gevolgen voor mensen die in de toekomst arbeidsongeschikt worden:


* Mensen die blijvend volledig arbeidsongeschikt zijn krijgen een WAO-uitkering.van - wellicht - 75%. Dat zal echter leiden tot grote druk op de keuringsartsen die immers moeten zien vast te stellen of iemand blijvend volledig arbeidsongeschikt is. Er zal ook aanzuigende werking van uitgaan nu dat nog de enige WAO-uitkering is die resteert. Het zal ook zeker leiden tot veel juridische procedures.


* Mensen die tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt zijn verliezen voor een deel hun bovenwettelijke aanvulling, en komen in elk geval vanaf het derde jaar van hun arbeidsongeschiktheid in de problemen. Dan daalt hun inkomen en moet dit worden aangevuld door een speciale verzekering van de werkgever. Is er geen passend werk dan gaat men naar de WW en vervolgens naar de bijstand.


* Mensen met minder dan 35% arbeidsongeschiktheid moeten hun probleem zien op te lossen in overleg met hun werkgever. Wie dat "overleg" wint staat nu al vast: de sterkste, dus de baas.

Na de Ziektewet (1996) wordt nu ook de WAO voor het grootste deel geprivatiseerd. Het recht op WAO wordt aanzienlijk beperkt. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten krijgen geen uitkering meer. Is er voor hen geen werk dan volgt na verloop van tijd de bijstand. Als er minder WAO'ers komen is dat een gevolg van het feit dat de wet grotendeels op deze manier om zeep wordt geholpen, en niet ten gevolge van maatregelen die de oorzaken van arbeidsongeschiktheid aanpakken. De foute oplossing die bij de privatisering van de Ziektewet werd gekozen wordt ook nu gevolgd: kwesties van ziekte en arbeidsongeschiktheid worden onderdeel van de verhouding tussen werkgever en werknemer. En dat werkt verkeerd uit voor de werknemer. De thans voorgestelde oplossing zal werkgevers bovendien brengen tot nog meer selectie bij het aannemen van personeel. De oplossing had veeleer gezocht moeten worden in maatregelen als meer preventie, betere arbozorg, en de invoering van een plicht voor werkgevers om een bepaald percentage arbeidsongeschikten in dienst te nemen. De SP-fractie vindt daarom dat deze voorstellen inzet moeten worden van de komende Kamerverkiezingen.

Inlichtingen: Jan de Wit, 045-5714083, of 06-22788042. Tweede Kamer Fractie Socialistische Partij