Vakcentrales en werkgevers akkoord over nieuwe WAO
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl
Vakcentrales en werkgevers zijn het eens over een nieuw WAO-stelsel. Het akkoord op hoofdlijnen, dat vandaag in de Sociaal-Economische Raad (SER) werd gesloten, moet de WAO-instroom drastisch verminderen. De vakcentrale FNV vindt het akkoord "uitstekend te verdedigen want sociaal".
Vakcentrales en werkgevers zijn het eens over een nieuw WAO-stelsel. Het akkoord op hoofdlijnen, dat vandaag in de Sociaal-Economische Raad (SER) werd beklonken, moet de WAO-instroom drastisch verminderen. Het SER-advies wordt pas na goedkeuring door de achterban van werknemers- en werkgeversorganisaties definitief vastgesteld en aan het kabinet aangeboden.
In de plannen van de SER blijven werknemers met een gedeeltelijke beperking in dienst van de werkgever. Die moet, voor degenen die tussen de 35 en 80 procent beperkt zijn, gedurende twee jaar minstens 70 procent van het salaris doorbetalen. In het eerste jaar wordt dit via de CAO aangevuld tot 100 procent. Over de aanvulling in het tweede jaar wilden de werkgevers geen afspraken maken.
De verplichte loondoorbetaling door de werkgever geldt in het huidige stelsel voor slechts een jaar, waardoor de WAO al snel in zicht komt.
Ook na het extra ziektejaar blijft de werknemer in dienst als er voor hem aangepast werk wordt gevonden. Die krijgt dan salaris voor het gedeelte dat hij gezond is. Over het gedeelte dat de werknemer beperkt is, betaalt een verzekering een uitkering van 70 procent.
Werknemers voor wie onverhoopt geen aangepast wordt gevonden, hebben na twee jaar recht op een WW-uitkering. Het dienstverband wordt echter voortgezet als de werkgever niet serieus heeft gezocht naar aangepast werk.
Werknemers met een lichte beperking tot 35 procent blijven `gewoon` in dienst. Zij krijgen het salaris doorbetaald. De werkgever kan wel voorstellen om het contract tegen een lager salaris aan te passen, maar dat mag niet zonder toestemming van de werknemer. Bovendien krijgt die een betere wettelijke bescherming tegen ontslag wegens ziekte.
Mensen die voor meer dan 80 procent zijn afgekeurd en geen reële kans hebben om nog aan de slag te komen, houden recht op een WAO-uitkering. Die is hoger dan nu: 75 procent van het gemiddelde inkomen. Via de CAO wordt dit verder aangevuld.
Agnes Jongerius, federatiebestuurster en onderhandelaar namens de vakcentrale FNV, is "zeer tevreden" met het SER-compromis. "Het akkoord is het resultaat van geven en nemen, maar ik neem het graag voor mijn rekening. Naar alle werknemers in Nederland toe is het uitstekend te verdedigen. Het plan legt de verantwoordelijkheid daar waar die hoort: namelijk in de relatie tussen werkgever en werknemer."
Als belangrijkste winstpunten noemt Jongerius het principe dat werken loont. Tegelijkertijd hebben mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn een goede inkomensbescherming. "Daarmee is het een ronduit sociaal plan," concludeert de FNV-bestuurster.
In de nieuwe WAO - die overigens alleen geldt voor nieuwe arbeidsongeschikten - daalt volgens SER-berekeningen het beroep op de WAO met 70 tot 75 procent. Nu komen jaarlijks zo`n 100.000 mensen in aanmerking voor de WAO.
De komende weken werken de sociale partners de details verder uit en kunnen de achterbannen zich over het akkoord uitspreken. Het laatste woord is aan politiek Den Haag. Die bepaalt of via wetgeving de WAO-nieuwe-stijl daadwerkelijk wordt ingevoerd. Zie ook: http://www.fnv.nl/01actualiteit/nieuws/?wao-10-vragen.html (10 vragen over het WAO-akkoord)
18 januari 2002
Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws.
Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl