Provincie Limburg

GS willen aanbestedingsbeleid verbeteren GS WILLEN AANBESTEDINGSBELEID VERBETEREN

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben besloten op een aantal punten de naleving van het provinciale aanbestedingsbeleid te verbeteren en aan te scherpen. Zij hebben dat gedaan na de afronding van een drietal onderzoeken die volgden op eerder onderzoek naar de gang van zaken bij aanbestedingen van de bodemsaneringsprojecten Ophoven Sittard en Laura-Oost in Kerkrade.

GS hebben het aanbestedingsbeleid in brede zin aan een analyse laten onderwerpen. Het onderzoek is via drie sporen uitgezet. In het eerste onderzoek is het beleid zelf getoetst op doelmatigheid, transparantie en integriteit. In het tweede onderzoek is bezien of de voorgeschreven procedures en regelgeving juist worden toegepast. Omdat de aanleiding van de onderzoeken bij twee bodemsaneringsdossiers was gelegen, is naast een onderzoek met als reikwijdte de gehele provinciale organisatie ook de bodemsaneringssector specifiek onderwerp van onderzoek geweest om de eerdere bevindingen in een beter perspectief te kunnen plaatsen. Als laatste is onderzocht in hoeverre de huidige procedures en regelgeving nog werkzaam worden geacht en de wenselijkheid van eventuele aanpassing daarvan.

GS zijn verheugd te constateren dat het aanbestedingsbeleid op zichzelf gezien aan de maat wordt geacht. Van het beleid moet de uitvoering daarvan echter worden onderscheiden. Over het naleven van de aanbestedingsregels zijn zij gematigd positief. In de onderzoeken wordt geconstateerd dat op bepaalde punten de aanbestedingsregels en de procedures niet geheel worden nageleefd. Wat GS met name zorgen baart is het feit dat, op zichzelf goed verdedigbare, afwijkingen van het aanbestedingsbeleid niet altijd aan hun ter besluitvorming worden voorgelegd. GS hebben er destijds nadrukkelijk voor gekozen deze bevoegdheid niet aan ambtenaren over te laten. Zij zullen er nadrukkelijk op toe gaan zien dat de regels beter worden nageleefd.

Een terugkerend thema in alle onderzoeken is de adequaatheid van de dossiervorming. Het verontrust GS te moeten constateren dat deze onder de maat wordt geacht. Naar aanleiding van vergelijkbare bevindingen in de audits bodemsanering hebben GS binnen de sector bodemsanering daarvoor een verbetertraject ingezet. Gezien de constateringen in de nu afgeronde onderzoeken, zullen GS het verbetertraject voor archivering en dossiervorming verbreden naar de gehele organisatie.

In de rapporten staan voorts een groot aantal waardevolle aanbevelingen die GS zullen meenemen bij de verbeterslagen die zij gaan doorvoeren. Het gaat daarbij om de procedures voor opdrachtverlening, aanpassingen van de aanbestedingsregels, het oprichten van een intern kenniscentrum voor aanbestedingen en beoordelen van de manier waarop er wordt aanbesteed.

17-1-2002 10:28