Rijksuniversiteit Groningen

17 jan 2002

Nummer 9 17 januari 2002

Eiwit in de urine is vroege voorbode van hart- en vaatziekten

Om hart- en vaatziekten te voorkomen is het belangrijk om mensen met een verhoogd risico zo vroeg mogelijk te herkennen. "We wisten al dat een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte risicovol zijn", zegt drs. Gilles Diercks, "En nu blijkt ook eiwitverlies in de urine een belangrijke indicatie te zijn. Waarschijnlijk is dit zelfs een voorstadium van hart- en vaatziekten. De huisarts kan eenvoudig zo'n urinetest uitvoeren en indien nodig medicijnen voorschrijven. Want een vroege behandeling kan nog zeer effectief zijn." Diercks promoveert op 30 januari 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Beschadigde bloedvaten
Veel hoger risico
Medicijnen herstellen vaatschade
PREVEND-onderzoeken
Curriculum vitae
Noot voor de pers

In 1997 ging het grootschalige Groningse bevolkingsonderzoek 'PREVEND' (Prevention of REnal and Vascular ENd stage Disease) van start. Er zijn 80.000 Groningers tussen de 30 en 75 jaar benaderd om een urinemonster in te sturen, zodat het op eiwitverlies (microalbuminurie) kon worden getest. Diercks: "Van suikerpatiënten is bekend dat eiwitverlies een belangrijke aanwijzing is voor nieraandoeningen en voor hart- en vaatziekten. De vraag was of het ook bij niet-diabetici een indicatie kan zijn voor hart- en vaatziekten. Van de 40.000 mensen die op de oproep reageerden, bleek 7,2 procent microalbuminurie te hebben. Dit was veel meer dan verwacht, en daarom zijn we verder onderzoek gaan doen naar de betekenis van eiwitverlies in de urine bij niet-diabetici." Voor een uitgebreid vervolgonderzoek zijn 9.000 mensen uitgenodigd.

Beschadigde bloedvaten

"Het blijkt dat eiwitverlies vooral voorkomt bij diegenen die ook al op een andere manier een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten", zegt Diercks, "Bijvoorbeeld door hoge bloeddruk, roken of overgewicht. Om te zien hoe erg de bloedvaten beschadigd zijn, hebben we met een hartfilmpje de mate van slagaderverkalking in het hart in kaart gebracht. Het blijkt dat de kans op slagaderverkalking hoger is naarmate er meer eiwit via de urine verloren gaat. Microalbuminurie is daarom een belangrijke indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Het begint al bij zeer kleine hoeveelheden eiwit; zelfs op niveaus die bij suikerpatiënten nog normaal worden gevonden."

Veel hoger risico

Hoe meer risicoindicatoren voor hart-en vaatziekten hoe beter, want ook mensen zonder hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte kunnen vaataandoeningen krijgen. Eiwitverlies blijkt dus een nieuwe indicator en is bovendien eenvoudig en goedkoop te testen door de huisarts. "Zo'n test is natuurlijk niet voor iedereen nodig", zegt de promovendus, "Maar voor de wat oudere mensen die roken, overgewicht hebben en bij wie hart- en vaatziekten in de familie voorkomen, zou de urinetest het risico in een vroeg stadium kunnen vaststellen." Een nauwkeurige manier om het riscio te voorspellen is de combinatie van een hartfilmpje met de urinetest, zo ontdekte Diercks. Het blijkt dat mensen met afwijkingen op beide tests, een negen keer hoger risico hebben om te overlijden, en dan vooral aan hart- en vaatziekten.

Medicijnen herstellen vaatschade

Niet bij alle mensen met microalbuminurie was er zichtbare schade aan de bloedvaten te vinden. "Maar na verschillende onderzoeken hebben we het sterke vermoeden gekregen dat microalbuminurie een voorbode is van vaatschade", zegt Diercks, "Als dat zo is dan is er een belangrijke preventieve rol voor de urinetest weggelegd. Er zijn namelijk medicijnen die schade aan de bloedvaten kunnen herstellen. Dit zijn dezelfde middelen die gebruikt worden tegen hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Momenteel onderzoeken we of deze medicijnen bij mensen met microalbuminurie hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. De resultaten hiervan verwachten we volgend jaar."

PREVEND-onderzoeken

Diercks' promotieonderzoek is het tweede dat aan de PREVEND-studie is verbonden. Dr. Sara-Joan Pinto-Sietsma promoveerde 14 november jl. op een onderzoek naar de nierschade die samenhangt met microalbuminurie (persbericht nr. 162, 2001). Zij ontdekte dat eiwitverlies ook bij niet-diabetici op nierfunctiestoornissen kan wijzen, nog voordat de nier werkelijk onherstelbaar beschadigd is. Daarnaast stelt zij vast dat vooral mensen die roken en overgewicht hebben het meeste risico lopen op nierschade. Momenteel zijn er nog drie promovendi bezig met onderzoek met de PREVEND-gegevens.

Curriculum vitae

Gilles Diercks (Lyon, Frankrijk, 1969) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Klinische Farmacologie van de RUG en de afdeling Cardiologie van het AZG . Het onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Nierstichting en de Nederlandse Hartstichting. Diercks promoveert tot doctor in de medische wetenschappen bij prof.dr. W.H. van Gilst en prof.dr. H.J.G.M. Crijns. De titel van het proefschrift luidt: Microalbuminuria. A cardiovascular risk indicator. Momenteel werkt Diercks als cardioloog in opleiding in het Medisch Centrum Leeuwarden Zuid.

Noot voor de pers