Verbond van verzekeraars

Antwoord op Kamervragen werkgeversaansprakelijkheid bij beroepsziekten

Bij claims voor beroepsziekten is sprake van onderhuidse trends die claims op werkgeversaansprakelijkheid aanwakkeren. Dat antwoordde staatssecretaris Hoogervorst in reactie op de vragen van Tweede-Kamerlid Stroeken over werkgeversaansprakelijkheid bij beroepsziekten. De staatssecretaris gaf voorts aan dat de plannen van verzekeraars om tot een wettelijk verplichte verzekering voor beroepsziekten te komen, met als onderdeel afschaffing van werkgeversaansprakelijkheid, in lijn zijn met de voorstellen van de commissie-Donner.

Staatssecretaris Hoogervorst heeft zich, in antwoord op vragen van Kamerlid Stroeken (CDA), uitgelaten over het initiatief van het Bureau Beroepsziekten van de FNV (BBZ).
BBZ heeft namens FNV-leden procedures gestart tegen 100 werkgevers met claims voor werkgeversaansprakelijkheid tot in totaal zon tien miljoen gulden. Het bedrijfsleven en ook verzekeraars storen zich aan deze ongenuanceerde benadering. Er wordt immers de suggestie gewekt dat het bedrijfsbeleid van de aangesproken ondernemingen in het algemeen niet deugt, terwijl het in concreto om honderd individuele claims gaat. BBZ neemt voorts de stelling in dat 99 procent van die gevallen had kunnen worden voorkomen als de betrokken ondernemingen een beter preventiebeleid hadden gevoerd. Dit laatste lijkt de staatssecretaris aan de optimistische kant.
Stroeken vraagt verder wat de bewindsman vindt van de zorgen van verzekeraars over het risico van beroepsziekten en wat hij van het voorstel van verzekeraars vindt om de werkgeversaansprakelijkheid voor beroepsziekten af te schaffen. De staatssecretaris antwoordt dat uit recent onderzoek blijkt dat de risico's momenteel goed zijn verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB), maar tekent daarbij aan dat er wel sprake is van 'onderhuidse trends', zoals een vergaande jurisprudentie, een overmatige aandacht in de media, en de opkomst van allerlei schadebureaus die op basis van 'no cure no pay' de claims voor beroepsziekten aanwakkeren. Al deze signalen onderstrepen het belang voor alle partijen om zich te blijven inzetten voor het voorkomen van beroepsziekten. Niet alleen voor het voorkomen van persoonlijk leed, maar ook voor het beperken van maatschappelijke kosten, aldus de staatssecretaris.
Het voorstel om de werkgeversaansprakelijkheid af te schaffen - aldus de bewindsman - is een onderdeel van een integraal plan van verzekeraars om te komen tot een wettelijk verplichte (directe) verzekering van beroepsziekten. Dat plan is in lijn met het advies van de commissie-Donner.

Bondig, januari 2002