14 januari 2002
Tentoonstelling van ontwikkeling van harde schijven, diskettestations en chips in Bibliotheek Oss
Tot en met 4 februari a.s. is er in de Bibliotheek Oss een tentoonstelling te zien waarbij de snelle ontwikkeling van computers in beeld wordt gebracht. Er zijn op de begane grond van de bibliotheek diverse harde schijven, diskettestations en chips te bekijken, waaruit blijkt dat de formaten steeds kleiner worden maar de opslagcapaciteit van gegevens steeds groter. Tevens zijn er een aantal computerprullaria te bekijken. De tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van Martijn Coolen, Jan de Waal en DHS.
Geschiedenis van de harde schijf Op een harde schijf worden gegevens opgeslagen. De belangrijkste delen van de harde schijf zijn de schijven en de leeskoppen. De schijven zijn gemaakt van een plaatje metaal met onder andere een magnetiseerbaar laagje erop. Het leeswerk bestaat uit een positioneer arm met daaraan een leeskopje, een positioneermechaniekje en een onderdeel om de positie en/of de beweging uit te lezen. Het uitleesgedeelte is vaak gecombineerd met het lees/schrijfkopje. De tentoongestelde voorbeelden (diverse schijven uit 1981 tot 1996) laten de losse delen, zoals de lees- en schrijfkop goed zien. Een aantal harde schijven zijn unieke exemplaren waarbij men kan zien hoe de eerste schijven van grote lompe kast met weinig opslagruimte, groeien naar de lichte, kleine schijven van nu, met duizend maal meer opslag.
Diskettestations van 1971 tot heden Een IBM team, oorspronkelijk onder leiding van Alan Shugart, vond in 1971 de floppy disk uit. De floppy was oorspronkelijk ontwikkeld om microcodes te laden in de Merlin (IBM 3330) computer. De schijf werd echter populair als opslagmedium. De eerste floppy had een doorsnede van 8 inch (circa 20 centimeter). Later gevolgd door de 5¼ inch en de 3½ inch floppy. De Apple Macintosh zette in 1981 de toon met een diskdrive voor de kleine 3½ inch floppies. Deze hadden het voordeel dat ze werden beschermd door een hardplastic laag en maar liefst 1,44 Mb konden wegschrijven.
Op de tentoonstelling is onder andere een orginele floppydiskdriver met 8 inch schijven uit 1972 te zien. En natuurlijk ontbreken de floppydisk 5,25 inch uit 1976 en de huidige 3,5 inch diskdrive die sinds 1981 op de markt is, niet.
Computerprullaria Een aardigheidje dat zelfs voor niet-computerfanaten leuk is om te zien zijn de computerprullaria. Er zijn bijvoorbeeld radios en rekenmachines in de vorm van diskettes, aparte visitekaartjeshouder, peper- en zoutstel als man achter de computer, originele muiswarmer als muis, muismat met kunstwerk van Loustal en voorwerpen van gerecycled computermateriaal te bekijken.
Tentoonstelling De tentoonstelling over de ontwikkeling van harde schijven, diskettestations en chips is tot en met 4 februari a.s. tijdens de openingsuren gratis te bekijken in de Bibliotheek Oss.