Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 16 januari 2002

Privatisering gedeeltelijke WAO leidt tot minder kans op werk

Vrijdag 18 januari overlegt de SER over de WAO. Het lijkt erop dat de SER de WAO-uitkeringen voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, wil privatiseren. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) signaleert dat hierdoor mensen met een gedeeltelijke arbeidshandicap hun baan en hun kansen op werk dreigen te verliezen. Dankzij de gedeeltelijke WAO-uitkering werken in Nederland 250.000 mensen met een arbeidshandicap. De organisaties van chronisch zieken en gehandicapten, die zelf niet aan het overleg deelnemen, betwijfelen of de vakbonden hun belangen goed behartigen in de onderhandelingen.

Zonder gedeeltelijke WAO-uitkeringen verliezen mensen met een arbeidshandicap vaak hun baan en moeten zij terugvallen op een WW- of bijstanduitkering. Dit blijkt overduidelijk uit voorbeelden uit het buitenland. De gedeeltelijke WAO is het beste reïntegratie-instrument zoals ook recente ervaringen in het onderwijs laten zien, waar veel mensen met een gedeeltelijke WAO-uitkering weer aan het werk zijn.

Inhoud SER advies

De SER wil de WAO voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn privatiseren. Mensen met een gedeeltelijke arbeidshandicap zijn niet langer publiek verzekerd maar alleen nog via private verzekeraars. Slechts mensen die geheel arbeidsongeschikt zijn zouden dan nog recht hebben op een WAO-uitkering.
De vakbonden willen dat er een wettelijke regeling komt voor private verzekeraars van gedeeltelijk arbeidsongeschikten zonder risico-selectie.

Premieverhoging voor werknemers

De CG-Raad signaleert grote nadelen en gevaren bij deze privatisering. Private verzekeraars zullen ondanks een mogelijke wettelijke regeling altijd het risico proberen te beperken en mensen met een grote kans op een arbeidshandicap proberen te weren. Recente ervaringen met het vergroten van de marktwerking bij ziektekostenverzekeraars onderstrepen dit gevaar. Mensen met een chronische ziekte of een handicap betalen hogere premies bij particuliere ziektekostenverzekeraars. Het is puur een lastenverschuiving van de werkgevers, die nu de WAO-premie betalen, naar de werknemers, met de private verzekeraars als lachende derden. Voor een werknemer zal deze constructie zeker leiden tot premieverhoging. Door de vorige bezuiniging op de WAO betalen mensen nu naast de WAO-premie ook een premie voor een WAO-gatverzekering. In de toekomst komt hier een premie voor een uitkering bij een gedeeltelijke arbeidshandicap bij.

In strijd met anti-discriminatiewet

De kansen van mensen met een chronische ziekte of handicap op werk staan op het spel. Dit is in tegenspraak met het net door de regering vastgestelde wetsvoorstel gelijke behandeling chronisch zieken en gehandicapten. Hierin wordt expliciet voor arbeid anti-discriminatie wetgeving vastgelegd.
---