Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 16 januari 2002

INBRENG WORKSHOPS DORPSKERN NIEUW-VENNEP BETROKKEN BIJ UITWERKING STEDENBOUWKUNDIG PLAN

Het college van B&W heeft besloten om de resultaten die zijn voortgekomen uit een intensief participatieproces met inwoners van Nieuw-Vennep te betrekken bij het uitwerken van een stedenbouwkundig plan voor de dorpskern. Uitgangspunt bij dit plan is een nieuwe toegangsweg tot het centrum vanaf de Schoolstraat (de zogenoemde doorsteek). Ook is besloten dat in het stedenbouwkundig plan rekening wordt gehouden met een evenwichtige economische ontwikkeling van het dorpscentrum. Bij de vaststelling van het stedenbouwkundig plan (naar verwachting nog voor de zomervakantie) worden definitieve besluiten genomen over de concrete inrichting van het gebied. Hierbij spelen dan ook financiële afwegingen een rol. De raadscommissie REGL behandelt dit voorstel ter advisering aan het college op 21 januari a.s.
In juni 2001 heeft de gemeenteraad de Ontwikkelvisie voor de dorpskern Nieuw-Vennep vastgesteld. Aanleiding voor deze visie is de verandering van de dorpskern in de komende 10 à 15 jaar door de groei van het aantal inwoners en diverse particuliere initiatieven in het centrum. De gemeente en de Woonmaatschappij hebben op verzoek van de gemeenteraad nader onderzoek gedaan naar een aantal onderdelen van de Ontwikkelvisie.
Eind 2001 zijn in Nieuw-Vennep drie workshops georganiseerd met als doel te leren van de Vennepers. Tijdens deze workshops hebben de vertegenwoordigers van belangenorganisaties en bewoners van Nieuw-Vennep zich uitgesproken over de gewenste inrichting van en functies in het dorpskerngebied.

Het college van B&W heeft kennis genomen van de inbreng vanuit de workshops en heeft besloten de voorgestelde aanpassingen te betrekken bij het op te stellen stedenbouwkundig plan en daarnaast nog twee onderwerpen verder uit te werken.
Uitgangspunten stedenbouwkundig plan Voor het uitwerken van het stedenbouwkundig plan heeft het college een aantal uitgangspunten geformuleerd.
Allereerst een nieuwe toegangsweg naar het centrum vanaf de Schoolstraat (de 'doorsteek'). Tijdens de workshops is deze optie besproken en is ook nagedacht over het gebruik maken van de Jonkheer van der Pollstraat. Over dit onderwerp was sprake van verdeeldheid, maar er was zeker ook begrip voor de noodzaak tot aanleg van een nieuwe toegangsweg. Beide opties zijn op een aantal punten vergeleken: alles afwegende blijft het college van mening dat een doorsteek bij de Schoolstraat de beste oplossing is voor enerzijds een compact dorpshart met een duidelijke scheiding tussen woningen en economische functies en anderzijds woonfuncties en groen er omheen.
Een tweede uitgangspunt is een evenwichtige economische ontwikkeling van de dorpskern. Kolpron Consultants heeft met behulp van een begeleidingscommissie onderzocht of er een scheve verhouding bestaat tussen de grootte van Nieuw-Vennep en de aard en omvang van de geplande ontwikkelingen. Uit het onderzoek blijkt dat de dorpskern uitgebouwd kan worden tot een lokaal verzorgend 'gemaks'centrum. Hiervoor is het noodzakelijk om, met name het niet-dagelijkse, goederenaanbod aan te passen. Het college en de Woonmaatschappij nemen het advies van Kolpron over en hebben besloten tot een evenwichtige economische ontwikkeling. Dit betekent dat noch teveel ineens wordt gerealiseerd en noch te weinig voor het stimuleren van de gewenste (economische) vitaliteit van het dorp.
Het derde uitgangspunt is dat bij de uitwerking van de entree naar het dorpscentrum (het zogenoemde 'baken') wordt uitgegaan van een markering die aansluit bij de bestaande bebouwing en recht doet aan het karakter van de Schoolstraat. De gedachte van een entree naar het nieuwe centrumgebied spreekt de deelnemers aan de workshops aan, maar zij vinden het behoud van het karakter van de Schoolstraat van groot belang.
Pleinen
Tijdens de workshops bleek een duidelijke wens om een horecaplein in te richten bij de kruising van de Hoofdvaart en de Venneperweg. Daarnaast is behoefte aan pleinen in de dorpskern zelf. Het college zal samen met de Woonmaatschappij een voorstel voor de komst van pleinen ontwikkelen. Daarnaast zullen de gemeente en de Woonmaatschappij een plan maken voor realisatie van een horecaplein aan de Venneperweg bij de kruising met de Hoofdvaart. Hierbij wordt samenwerking gezocht met particuliere initiatiefnemers. Oplossing voor het parkeren
Tijdens de workshops zijn suggesties gedaan voor oplossingen voor parkeren. Gemeente Haarlemmermeer en De Woonmaatschappij maken een voorstel voor een oplossing voor het parkeren op lange termijn. Hierbij wordt rekening gehouden met het stedenbouwkundig plan en particuliere plannen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen