Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

DORDRECHT, 16 JANUARI 2002

De Hoop adviseert Karpata deze maand met opvang verslaafden op Bonaire te beginnen

Dordrecht Stichting De Hoop, het centrum voor evangelische verslavingszorg en hulpverlening uit Dordrecht, heeft vooruitlopend op de definitieve ondertekening van het zorgcontract met het bestuurscollege van Bonaire Stichting Karpata geadviseerd al deze maand daadwerkelijk te beginnen met de opvang van verslaafden omdat langer uitstellen niet verantwoord is. Stichting Karpata is voortgekomen uit de samenwerkingsovereenkomst van De Hoop met het bestuurscollege van het eiland.

We zien de nood onder verslaafden en hun familie op Bonaire. Goede opvang op het eiland is absoluut nodig , zegt algemeen directeur Teun Stortenbeker van De Hoop. Ook het bestuurscollege heeft in de afgelopen jaren de behoefte aan opvang regelmatig onderstreept. Nog afgelopen december hebben wij met bestuurscollege overlegd. Daar gaf het college aan nog steeds positief te zijn over een spoedige start en beloofde het dat het zorgcontract binnen enkele weken zou rondkomen. Met het oog daarop hebben we Stichting Karpata geadviseerd al deze maand te beginnen met de opvang van verslaafden

In 1997 werd De Hoop door het bestuurscollege van Bonaire benaderd voor de opzet van een centrum voor verslavingszorg. In 1998 werd een intentieverklaring tot samenwerking gesloten, dat een jaar later resulteerde in een daadwerkelijke samenwerkingsovereenkomst. Onderdeel daarvan was de exploitatie van een kleine verslavingskliniek op Bonaire in samenwerking met De Hoop. Sinds juni 2000 is er een medewerker van De Hoop op het eiland actief. Er is inmiddels een team samengesteld dat met het opvangwerk kan beginnen.

De verslavingsproblematiek op de Antillen is relatief groot en hulpverlening is er weinig. Veel Antilliaanse verslaafden moeten naar het buitenland om hun verslaving in een kliniek te kunnen worden opgenomen. De Hoop is van mening dat het veel beter is om deze mensen in hun eigen land, taal en cultuur te helpen. In Nederland heeft De Hoop al ruim vijfentwintig jaar ervaring in de hulp aan verslaafden. Zij exploiteert een door de overheid erkend categoriaal psychiatrisch ziekenhuis voor verslaafden en heeft daarnaast een maatschappelijke opvang voor mensen met psychosociale problemen.