Weer meer moorden in Nederland
In 2001 vielen 253 dodelijke slachtoffers door geweld, zo blijkt uit eigen onderzoek van weekblad Elsevier naar moord en doodslag. Dat zijn er 24 meer dan in 2000. Rotterdam blijkt de gevaarlijkste stad van Nederland.
In 2001 vielen door moord en doodslag 253 slachtoffers, zo blijkt uit eigen onderzoek door het weekblad Elsevier. Dat waren er 24 meer dan in 2000, toen er 229 mensen met geweld om het leven werden gebracht. Opnieuw verzamelde Elsevier een jaar lang alle berichten die betrekking hadden op dodelijke gewelddelicten. De gegevens werden gecheckt bij politie en Openbaar Ministerie. Ook de rechtszaken naar aanleiding van de misdrijven werden gevolgd. De resultaten van het onderzoek worden in het nummer van 19 januari gepubliceerd.
Rotterdam was het afgelopen jaar met 40 slachtoffers de gevaarlijkste stad van Nederland. Dat waren er ruim twee keer zo veel als in 2000 en ook vier meer dan in Amsterdam, dat met 36 slachtoffers op de tweede plaats staat. In Den Haag, in grootte de derde plaats van Nederland, steeg het aantal slachtoffers van dertien in 2000 naar 20 in het afgelopen jaar. Utrecht had met vijf slachtoffers er drie minder dan in 2000.
De meeste slachtoffers van moord en doodslag vielen ook het afgelopen jaar in de relationele sfeer, bijna eenderde van het totaal. Het betrof 48 keer partnerdoding, acht keer kinderdoding, acht keer ouderdoding en dertien keer ging het om andere intimi (broer, zus, tante, enzovoorts).
Het overgrote deel van de moorden in de relationele sfeer is opgelost. Vaak kon de politie de dader ter plekke aanhouden. In een aantal gevallen meldde de dader zich na afloop bij de politie.
De tweede categorie na 'familiemoorden' betreft moorden in het criminele circuit: drugsruzies, roofmoorden en liquidaties. Vooral in Amsterdam, waar in 2000 onder anderen de topcriminelen Sam Klepper en Jan Femer werden geliquideerd en even een heuse onderwereldoorlog dreigde, was het afgelopen jaar rustiger dan jaren daarvoor.
Opnieuw valt het allochtone aandeel op: 60 procent van de slachtoffers is van niet-Nederlandse afkomst. Meestal is sprake van interetnisch geweld, dat wil zeggen dat dader en slachtoffer dezelfde etnische achtergrond hebben: Turk schiet Turk dood. Overigens zijn lang niet alle regiokorpsen bereid om deze informatie te verschaffen. Soms bleek de herkomst van dader en slachtoffer pas tijdens de rechtszitting.
Turken, Surinamers, Marokkanen en Antillianen zijn oververtegenwoordigd in de categorie drugsmoorden. Daarnaast hebben veel moorden in de relationele sfeer te maken met bloed- of erewraak.
Net als in 2000 vielen ook in 2001 de meeste slachtoffers door vuurwapengeweld: op de kop af 90. Daarna komen de meeste doden door steekwapens.
Redactie Elsevier
Postbus 152
1000 AD Amsterdam
Telefoon 020-515 9944
Fax 020-515 9900
E-mail