Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=425231

Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Verenigde Naties & Internationale Financiële Instellingen Afdeling VN-Fondsen en Sociale Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Nederland Datum 17 januari 2002 Auteur Gerton van den Akker Kenmerk DVF/FS-0553/01 Telefoon 070-348 6854
Blad 2/2 Fax 070-348 6564
Bijlage(n) - E-mail Gerton-vanden.Akker@minbuza.nl Betreft Uw verzoek betreffende de opvattingen van de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking over het recent verschenen Wereldbevolkingsrapport van het UNFPA en de consequenties hiervan voor het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van uw Commissie d.d. 14 november 2001, kenmerk 2001/101, waarin u vraagt om mijn opvattingen over het recent verschenen Wereldbevolkingsrapport van het UNFPA en de consequenties hiervan voor het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid, kan ik u als volgt informeren.

Ik ben blij met het recent verschenen Wereldbevolkingsrapport. Het geeft een duidelijk beeld van het gegeven dat menselijke activiteiten overal op de wereld gevolgen hebben voor ecosystemen en stelt terecht dat de mensheid op alle gebieden voor cruciale beslissingen staat. Bevolking en milieu zijn nauw met elkaar verbonden, maar de relaties zijn ingewikkeld, gevarieerd en afhankelijk van specifieke omstandigheden. Het rapport wijst terecht op de complexe interactie tussen consumptie, overvloed, technologische ontwikkelingen, bevolkingsgroei, gender-relaties, politieke structuren en bestuur.

Enerzijds stemmen de milieutrends die het rapport opsomt triest, anderzijds is er ook reden voor optimisme. Er is een groeiende internationale consensus over beleid dat ontwikkeling stimuleert en tegelijkertijd het milieu beschermt. De Conferentie over Milieu en Ontwikkeling (1992 Rio de Janeiro) erkende dat een duurzaam beheer van hulpbronnen moet worden geïntegreerd met actie om onderontwikkeling en armoede uit te bannen. De conferentie inzake Bevolking en Ontwikkeling (1994 Cairo) onderstreepte het verband tussen afnemende bevolkingsgroei enerzijds en milieubehoud en duurzamere productie en consumptie anderzijds. Milieuproblemen zijn deels een gevolg van rijkdom
- de vervuiling door rijke industrielanden is gigantisch - deels een gevolg van armoede. Rijke landen moeten hun beslag op de natuurlijke rijkdommen en aantasting van de natuurlijke hulpbronnen op een zodanige manier bijstellen dat de kansen voor de armsten er niet bij inschieten. Vermindering van armoede zal de bevolkingsgroei afremmen en de druk op het milieu doen afnemen. In dit kader dient gestreefd te worden naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, meer keuzevrijheid voor vrouwen, bewustwordingsactiviteiten (met speciale aandacht voor mannen), recht op en beschikbaarheid van reproductieve gezondheid, verzekeren van het recht op onderwijs en beschikbaarheid van onderwijsvoorzieningen.

Het is nu zo dat de financiering van de hierboven genoemde internationale actieprogramma's alarmerend achterblijft bij de beloften. Nederland moet te vaak inspringen om goedlopende programma's te redden. In dit kader ben ik zeer verheugd dat de lidstaten van de Europese Unie zich in de Ontwikkelingsraad van 8 november jl. aan een tijdpad hebben gecommitteerd voor het realiseren van de ODA-norm van 0,7 procent van het bruto nationaal product.

Het rapport heeft geen directe consequenties voor het Nederlandse ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Het sluit goed aan op de reeds heersende meningen omtrent de relatie tussen milieuvraagstukken/duurzame ontwikkeling en bevolkingsvraagstukken. Het rapport zal meegenomen worden in de voorbereidingen van de conferentie inzake Financing for Development (18 tot en met 22 maart 2002 in Monterrey, Mexico) en de World Summit on Sustainable Development (2 tot en met 11 september 2002 in Johannesburg, Zuid-Afrika).

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens

Kenmerk DVF/FS-0553/01
Blad /1