Gemeente Hoogeveen

Gemeentelijk bestuur op een nieuwe leest

Wethouders zullen in de toekomst geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad. Dat is één van de meest in het oog springende veranderingen in de wet Dualisering gemeentebestuur, die de dag na de verkiezingen, op 7 maart, van kracht wordt. Tot nu toe koos de raad na elke verkiezing uit zijn midden wethouders. Die wethouders bleven raadslid. Dat gaat dus veranderen.

Dualisering, wat is dat? Dat is het politieke systeem dat nu ook in Den Haag geldt. Een minister is geen lid van de Tweede Kamer. Bij gemeenten is een wethouder wel lid van de gemeenteraad. Als die twee functies uit elkaar worden getrokken zal er meer duidelijkheid ontstaan over de rol van zowel de wethouder als het raadslid. En dat moet de levendigheid en herkenbaarheid van de plaatselijke democratie ten goede komen.

Duidelijkheid

De ontvlechting van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders is nodig om duidelijkheid te scheppen over de rolverdeling tussen college en raad. Nu is de raad formeel het hoogste orgaan in de gemeente, maar in de praktijk kan de raad zijn bestuurlijke en controlerende taak onvoldoende waarmaken.

En ander belangrijk aspect van de nieuwe rolverdeling is dat wethouders en de burgemeester niet langer lid van een raadscommissie mogen zijn. Veel gemeenten, waaronder Hoogeveen, hebben al een voorschotje genomen op de nieuwe wet. Ook in Hoogeveen hebben de wethouder en de burgemeester al geruime tijd geen zitting meer in de commissies.