Provincie Utrecht

Persbericht

Textielverzorging Van der Kleij wint provinciale Milieuprijs 2001

16-01-2002
Uit een totaal van 21 inzendingen is Textielverzorging Van der Kleij uit De Meern uitgeroepen tot winnaar van de provinciale Milieuprijs 2001. Het bedrijf ontving woensdag 16 januari uit handen van milieugedeputeerde Rombouts een cheque ter waarde van 4550. Winnaar van de tweede prijs is het agrarisch bedrijf van Hans van Leeuwen uit Linschoten, de derde prijs ging naar Brabebo Autorecycling uit Mijdrecht. Een eervolle vermelding was er voor Prefab Beton Vebo B.V. uit Bunschoten.

De provincie Utrecht stelt elk jaar een geldbedrag beschikbaar voor drie bedrijven of instellingen binnen de provincie die zich op milieugebied verdienstelijk hebben gemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, landbouw, bodembeleid of afvalstoffenbeleid. De winnaars moeten de geldprijzen besteden aan nieuwe milieu-investeringen, zodat er een blijvende impuls wordt gegeven aan milieubewust ondernemen.
De jury was onder de indruk van de doelmatige bedrijfsvoering en de logistieke aanpak die kenmerkend zijn voor Textielverzorging Van der Kleij. "De durf om in een moeilijke markt milieu-investeringen te doen met significante besparingseffecten op energie, water en grondstoffen, is de reden om het bedrijf uit te roepen tot winnaar", aldus juryvoorzitter J. Ruhof.
Van der Kleij realiseerde een hypermoderne fabriek met een innovatief concept, waaronder een uitgekiende routeplanning voor het transport van en naar de afnemers. Dat leverde een brandstofbesparing op van 30%. De waterbesparing in het volautomatische wasproces is groot: Van der Kleij brengt het verbruik terug tot 5,5 liter per kg (het branchegemiddelde is 10 liter per kg) en gebruikt bovendien grijs water in plaats van drinkwater. In het droogproces wordt warmteterugwinning toegepast, waardoor energie wordt bespaard en de arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Bij het transport van het linnengoed wordt het verpakkingsmateriaal hergebruikt. Meerdere branchebedrijven uit binnen- en buitenland brachten reeds een bezoek aan dit 'voorbeeldbedrijf'.

Hans van Leeuwen, agrarisch loonwerker en eigenaar van een 50 koeien tellend melkrundveebedrijf, is volgens de jury "een ontwikkelaar pur sang". Hij is actief bezig met het optimaliseren van drijfmesttoepassing, waarbij minder kunstmest gebruikt wordt, minder uitspoeling van mest plaatsvindt én een reductie van ammoniakverdamping gerealiseerd wordt. Daarnaast werkt Hans van Leeuwen samen met het PlantResearchInstitituut in Wageningen, waarbij met een lichtapparaat de activiteit van het bladgroen van onkruid gemeten wordt. De mate waarin gebruikt gemaakt moet worden van bestrijdingsmiddelen wordt daar vervolgens op afgestemd. Van Leeuwen organiseert met verve open dagen en stelt zijn eigen bedrijf beschikbaar voor proeven.

Brabebo Autorecycling in Mijdrecht is sinds de jaren '80 een voorbeeld voor alle nieuwe in de branche te verlenen milieuvergunningen. Een paar jaar geleden kreeg Brabebo (samen met vier andere bedrijven) als eerste in de autodemontagebranche het ISO 9002 certificaat. Het bedrijf fungeert op dit moment als testbedrijf voor ontwikkelingen op het gebied van voorraadbeheer en afvalstoffenregistratie. Er wordt actief gewerkt aan de zuivering van bedrijfsafvalwater en de doelstellingen op het gebied van recycling is hoog: in 2005 wil Brabebo Recycling 95% van auto-onderdelen realiseren.

Een eervolle vermelding werd uitgereikt aan Prefab Beton Vebo B.V. uit Bunschoten. Dit bedrijf is geen zelfstandig MKB-bedrijf, maar onderdeel van een holding en kon daarom niet in aanmerking komen voor de Milieuprijs. Het is echter een voorbeeldbedrijf in de branche en scoort hoog op milieuzorg, kwaliteit en arbeidsomstandigheden. De jury was onder de indruk van de bedrijfsvisie. Zeer recentelijk ontving het bedrijf van de provincie een Vergunning op Hoofdzaken.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 2583151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl