Rijksuniversiteit Groningen

07 jan 2002

Gezondheidsverschillen bij Slowaakse pubers

Arm of rijk, we 'horen' dezelfde gezondheid te hebben. Toch zijn er grote verschillen, ook in Nederland. Een hoger opgeleide leeft aanmerkelijk langer en heeft van bijna alle ziekten minder last. Waarom bestaan die sociaal-economische gezondheidsverschillen of waardoor ontstaan ze op de volwassen leeftijd? Op die vraag proberen onderzoekers uit Nederland, Schotland en Slowakijke een antwoord te vinden. Uit Schots onderzoek en eerder onderzoek van de RUG (proefschrift Jolanda Tuinstra 1998) bleek dat er in beide landen géén sociaal-economische gezondheidsverschillen bestaan onder adolescenten. Maar psychologe Andrea Gecková heeft in haar onderzoek aangetoond dat dit in Slowakije, en dus mogelijk in heel Centraal-Europa, wél het geval is. De conclusie lijkt terecht dat sociaal-economische gezondheidsverschillen in de rijkere, West-Europese samenlevingen op jonge leeftijd (nog) niet aantoonbaar zijn.

In haar promotieonderzoek bracht Gecková in kaart welke factoren de gezondheid en welke factoren het ontwikkelen van riskant gezondheidsgedrag bepalen bij 2500 jongeren van 15 jaar uit de Oost-Slowaakse stad Kosice. Riskant gezondheidsgedrag is bijvoorbeeld alcoholgebruik, roken, drugsgebruik en een gebrek aan sport. Evenals Nederlandse jongeren, meisjes meer dan jongens, zeggen Slowaakse adolescenten met aanzienlijke gezondheidsproblemen te maken te hebben. Maar in tegenstelling tot in Nederland blijken er ook werkelijk sociaal-economische gezondheidsverschillen aanwezig bij Slowaakse jongeren. Ditzelfde geldt voor riskant gezondheidsgedrag. Om antwoord te krijgen op de vraag waar die verschillen vandaan komen, bestudeerde de promovendus onder welke invloed de jongeren riskante leefgewoonten ontwikkelen. Komt dat door gedrag van ouders of vrienden of door hun sociaal-economische status (de opleiding en het beroep van vader en moeder en het type school dat jongere bezoekt). Daarnaast bestudeerde zij de invloed van de steun die de jongeren uit hun omgeving krijgen, de 'sociale steun'. Het rookgedrag van de Slowaakse jongere wordt vooral bepaald door de sociaal-economische status én de leefstijl van vrienden en ouders, waarbij vrienden de belangrijkste factor zijn. De invloeden van buiten kunnen naast gezondheidsschadend, zoals bijvoorbeeld roken, ook gezondheidsbevorderend zijn. Een dergelijke invloed is sociale steun van ouders, vrienden etcetera. Het blijkt dat jongeren uit de lagere sociaal-economische milieu's minder sociale steun krijgen. En weinig steun uit de omgeving speelt een belangrijke rol in een slechtere gezondheid. Bovendien hangt een slechtere gezondheid ook weer samen met de lagere sociaal-economische status. Gecková gaat haar onderzoek volgend jaar herhalen onder dezelfde groep, die dan 4 jaar ouder is, om te weten of de verschillen groter zijn geworden. /GG

Andrea Gecková (Michalovce, Slowakije, 1972) studeerde psychologie aan de University of P.J. Safarik te Kosice, Slowakije. Voor haar promotieonderzoek was zij als aio verbonden aan het Department of Social Medicine van de medische faculteit van dezelfde universiteit. Per 1 augustus 2001 is zij als universitair docent gaan werken bij het Department of Humanities van de Faculty of Science aldaar. Met behulp van een nog toe te kennen Ubbo Emmius bursaal van de RUG zal zij opnieuw onderzoek doen onder een nieuwe groep 15-jarigen.

Datum en tijd

woensdag 16 januari 2002, 14.00 uur

Promovenda

mw. A. Geckova, tel. 00 421 907 421 353, fax 00 421 556 222 124, e-mail: geckova@kosice.upjs.sk (werk)

Proefschrift

Inequality in health among Slovak adolescents

Promotores

prof.dr. D. Post en prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

mr.dr. J.P. Van Dijk, haar referent, tel. (050)363 28 43, bgg 28 60 (secr)