Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid


IMMIGRATIE- EN INTEGRATIEREGIMES IN VIER EUROPESE LANDEN
Nationale belangen en tradities belemmeren totstandkoming EU-asielbeleid

15 januari 2002

De Europese samenwerking op het gebied van immigratie en asiel heeft nog een lange weg te gaan, wil zij daadwerkelijk bijdragen aan het ontstaan van één Europese ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Nationale belangen en tradities staan het vinden van gemeenschappelijke oplossingen vaak nog in de weg. Een Europees asielbeleid dat daadwerkelijk is gericht op lastendeling, zoals Nederland en Duitsland voorstaan, is dan ook nog ver verwijderd.

Dat staat in de studie Immigratie- en integratieregimes in vier Europese landen van WRR-medewerker Dennis Broeders, die vandaag is verschenen in de serie Werkdocumenten die de WRR uitbrengt in het kader van zijn rapport Nederland als immigratiesamenleving (oktober 2001). In het werkdocument biedt de auteur een overzicht van de politieke en beleidsmatige reacties van vier Europese staten op de immigratie en integratie van migranten in de naoorlogse periode. Behalve de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië wordt tevens de in gewicht toenemende Europese dimensie beschreven.

Integratiebeleid
Problemen met de integratie van migranten lijken in de vier besproken landen sterk op elkaar (werkloosheid, concentratie in slechte wijken, onderwijsproblemen en discriminatie), maar de beleidsstrategieën verschillen per land. Italië is nog maar kort een immigratieland en kent nauwelijks een noemenswaardig integratiebeleid. Voor de andere landen geldt dat het beleid sterk is gestoeld op nationale tradities en vaak gekleurd is door visies op het staatsburgerschap. Zo staat een Frans egalitair burgerschapsideaal een groepenbenadering in de weg, heeft de etnische Duitse nationaliteit ertoe bijgedragen dat verschillen tussen autochtonen en allochtonen benadrukt werden en is het verkrijgen van de dubbele nationaliteit in het Verenigd Koninkrijk geen enkel probleem. Veranderingen in het nationaliteitsrecht geven een beeld van de mate waarin de staat actief probeert migranten in de samenleving en politieke gemeenschap op te nemen. De verschillen zijn groot, maar met de name in de landen die al langer met immigratie te maken hebben, lijkt het voor migranten eenvoudiger te worden het staatsburgerschap van die landen te verwerven.

Immigratiebeleid
In het immigratiebeleid lijken de in de studie behandelde landen veel sterker op elkaar. Nadat de arbeidsmigratie zijn economisch nut had gediend, hebben zij alle ingezet op een stop dan wel een beperking van de immigratie. Dit geldt zowel voor de primaire migratie, in de regel arbeidsmigratie of koloniale migratie zoals in het Verenigd Koninkrijk, als voor de volgmigratie in het kader van de gezinshereniging en gezinsvorming. De pogingen om immigranten te weren, zijn in sommige gevallen gestrand op het verzet van hoge gerechtshoven en hoge colleges van staat, die de rechten van migranten verdedigden op basis van de grondwet en het internationaal recht. Met het stijgen van de aantallen asielzoekers verminderde de bereidheid deze op te nemen. Nu de aantallen en de bestemming van asielzoekers, mede vanwege de invloed van mensensmokkelaars, steeds onvoorspelbaarder zijn geworden, is onder met name de Noord-Europese staten een beleidscompetitie ontstaan om te voorkomen dat zij het meest aantrekkelijke land voor asielzoekers worden.

Een Europese dimensie
De Europese samenwerking in zaken van asiel (en later ook immigratie) heeft zich vanuit een veiligheidsdenken geconcentreerd rondom de gedeelde wens van de lidstaten de aantallen asielzoekers en illegale immigranten te beperken. Verschillende normen en definities zijn tot stand gekomen die het beleid in de diverse lidstaten hebben beïnvloed. Het EU-beleid is door een aantal lidstaten zelfs gebruikt als breekijzer om de nationale wetgeving te verscherpen. Het beeld van een fort Europa domineert de samenwerking op dit terrein. Door de economische bloei van de afgelopen jaren en recente gebeurtenissen als de Dover-tragedie ontstaat nu echter ook bescheiden aandacht voor zaken als de gezamenlijke aanpak van mensensmokkel en de rechten van legale migranten in de EU.

Dennis Broeders (2001) Immigratie- en integratieregimes in vier Europese landen, WRR Werkdocumenten nr. W125, Den Haag. ISBN 90 346 3946 0

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen bij het bureau van de WRR: dr. S.J. Langeweg tel. 070 - 356 4651
drs. Dennis Broeders tel. 070 - 356 4610

---