Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

HOPE-studie wijst uit:

Risico op diabetes verlaagd door geneesmiddel

Hoevelaken, 14 januari 2002 -- In een internationaal onderzoek bleek de kans op het ontstaan van diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes), met 34% kan worden teruggebracht door toepassing van een geneesmiddel ter vermindering van het risico op hart- en vaatlijden en hoge bloeddruk.

Het onderzoek vond tussen 1994 en 1999 plaats onder 5.720 55-plussers (waaronder 134 patiënten in Nederland). Dit internationale onderzoek staat bij de medische professie bekend als de HOPE studie. Het doel was om de effecten te meten van het geneesmiddel ramipril op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten bij mensen die daar een verhoogd risico voor hebben. Als onverwacht resultaat bleek evenwel dat er uiteindelijk ruim 34% minder diabetes voorkwam in de groep die met ramipril werd behandeld, vergeleken met de groep die placebo (een nep-pil) had gekregen.

Deze opmerkelijke uitkomsten zijn recent in het medische vakblad JAMA gepubliceerd . Dr B.H.R. Wolffenbuttel van het Academisch Ziekenhuis Maastricht - co-auteur van dat artikel - was een van de hoofdonderzoekers van deze HOPE-trial (Heart Outcomes Prevention Evaluation trial).

De onderzoekers stellen in JAMA dat hun bevindingen enorme praktische implicaties kunnen hebben.

Het is niet precies bekend waardoor het nu ontdekte risicoverlagende effect ontstaat. De onderzoekers suggereren dat ramipril een beschermende werking heeft op verschillende lichaamscellen in onder meer de alvleesklier en in het spierweefsel. De aftakeling van juist die cellen speelt een rol bij het ontstaan van ouderdomsdiabetes.

Om deze opmerkelijke bevindingen definitief te kunnen bevestigen, is direct een nieuw internationaal onderzoek opgezet. (de DREAM-trial; Diabetes Reduction Approaches with Medication). In dit onderzoek wordt het effect van ramipril prospectief vervolgd bij patiënten met een gestoorde glucosetolerantie (suikerspiegel), die een verhoogd risico hebben diabetes mellitus te krijgen.

In Nederland hebben circa 440.000 mensen diabetes; in het overgrote deel betreft dit ouderdomsdiabetes (diabetes mellitus type 2) . De Diabetesvereniging Nederland luidde tijdens de Wereld Diabetes Dag, 14 november jl., de noodklok omdat deze aandoening epidemische vormen begint aan te nemen . Uit recent onderzoek bleek bovendien dat in Nederland het aantal mensen met diabetes in 2010 met circa 36% zal zijn toegenomen .

Het is bekend dat bij ouderdomsdiabetes veelvuldig complicaties optreden, zoals hart- en vaatziekten en oogschade die tot blindheid kan leiden.

Het geneesmiddel ramipril (merknaam Tritace®) behoort tot de klasse van de ACE-remmers. Tritace is in Nederland in 1990 geïntroduceerd, wordt geheel vergoed en wordt over het algemeen goed verdragen. Bij preventie van hart- en vaatziekten wordt ramipril gegeven on top of bestaande medicatie, waarbij aangetoond is dat zowel hartinfarcten, hersenbloedingen als sterfte aan hart- en vaatziekten beduidend lager zijn dan zonder preventie. Het wordt op recept voorgeschreven door onder meer huisartsen, internisten en diabetologen en cardiologen. .


===

Meer informatie voor de redactie:

De heer E. Hoedemaker, medisch directeur Aventis, tel 033 25 33 362

Bronnen:


1 JAMA, October 17, 2001 - vol 286, No. 15, p 1882-5


2 Volksgezondheid Toekomst Verkenning 1997, p.86 (uitgave RIVM)

en International diabetes federation


3 Diabc november 2001, p 14-5 (uitgave DVN).


4 Ned Tijdschr Geneeskd 2001 Sep 1:145(35):1681-5

5 Aventis Pharma, Hoevelaken. RVG-nummers Tritace: 22833 (1,25 mg), 16252 (2,5 mg), 16253 (5 mg), 20972 (10 mg).
===