EXTRA AANDACHT VOOR JONGEREN BIJ VERBETERING SCHULDHULPVERLENING
Het Utrechtse gemeentebestuur roept kredietinstellingen, banken, woningcorporaties, energie-bedrijven en telecommunicatiebedrijven op om jongeren te helpen bij het gemakkelijker aflossen van schulden en beter nog: bij het voorkomen van schulden. In een brief vraagt het college speciale aandacht voor deze groep omdat de schuldproblemen van jongeren toenemen. Met deze actie doet het college een appel op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van deze organisaties. De gemeente heeft een Plan van Aanpak Schuldhulpverlening ontwikkeld om de schuldhulpverlening in Utrecht te verbeteren.
Jongeren maken steeds meer en gemiddeld hogere schulden en kunnen meestal weinig aflossen omdat ze een onregelmatig inkomen of lage bijstandsuitkering hebben. In Utrecht ligt de gemiddelde schuld van de jongeren met schulden tussen de EUR2.270 (NLG5.000) en EUR4.538 (NLG10.000).
Vaak is er sprake van moeilijke regelbare schulden zoals boetes of schulden bij vrienden of familie. Ook zijn schuldeisers minder vaak bereid om een regeling te treffen omdat zij verwachten dat het inkomen van jongeren in de toekomst zal stijgen en zij dan hun schulden kunnen voldoen.
Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) naar de financiële situatie en tijdsbesteding van werkende jongeren van november 2001 blijkt dat 70% van de jongeren wel eens of vaak geld tekort te komt. 20% van de werkende jongeren heeft schulden van gemiddeld EUR1.500 (NLG3.300). De gemiddelde schuldenlast komt vrijwel overeen met de Utrechtse cijfers.
Jongeren (de meesten tussen 18 en 25 jaar) haken bij schuldhulpverlening veel vaker af dan andere cliënten. Dit heeft te maken met de motivatie van jongeren die niet altijd het belang zien van het voorkomen of oplossen van schulden. Een aantal van hen heeft niet geleerd planmatig met geld om te gaan of het eigen budget goed te beheren. De schulden zijn vaak gemaakt bij postorderbedrijven, mobiele telefoniebedrijven, winkels en kredietverstrekkers.
Het Utrechts antwoord op de schuldenproblematiek in de stad is het Plan van Aanpak Schuldhulpverlening dat is opgesteld door de gemeentelijke Kredietbank. In het plan wordt uitdrukkelijk ingegaan op preventie van schulden, verbetering van de resultaten en het voorkomen van dakloosheid na huisuitzettingen.
Jongeren krijgen speciale aandacht in de Utrechtse maatregelen. De begeleiding wordt intensiever en er is een project opgezet om schulden te reduceren. De Kredietbank vraagt schuldeisers ook om meer medewerking te verlenen. De Kredietbank helpt Utrechters met schulden of dreigende schulden en met het zoeken naar oplossingen.
Utrecht, 14 januari 2002