Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederlandse Antillen steunen

persberichten

Nederland wil bestrijding drugstransporten op Nederlandse Antillen steunen

Brondatum:11 januari 2002

Staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) is bereid geld beschikbaar te stellen voor het opsporen van drugskoeriers op de luchthavens op Curaçao, Bonaire en Sint Maarten. Hij wil hiermee de aanschaf van geavanceerde apparatuur op de luchthavens voor het opsporen van drugs mogelijk helpen maken. Dat heeft de staatssecretaris vandaag laten weten in reactie op uitspraken van de Antilliaanse minister-president Pourier.
---
Om het heenzenden van opgepakte drugskoeriers op de Nederlandse Antillen te voorkomen, heeft Nederland verder aangeboden het werven van gevangenispersoneel in Nederland door de Nederlandse Antillen financieel te steunen. In de Koraal Specht gevangenis op Curaçao staan soms cellen leeg als gevolg van personeelstekorten.

Tijdens de koninkrijkstop over terrorisme eind vorig jaar zijn er al afspraken tussen Nederland en de Nederlandse Antillen en Aruba gemaakt over versterkte samenwerking tussen politie, douane, justitie en inlichtingendiensten. Omdat terroristische organisaties hun inkomsten vaak krijgen uit drugshandel, richten deze afspraken zich ook op de bestrijding van drugscriminaliteit.

Onderdeel van de afspraken is versterking van het politiekorps van de Nederlandse Antillen.

Verder wordt de drugscriminaliteit bestreden door maatregelen tegen het witwassen van geld dat met de drugs wordt verdiend. Ook komt er een definitieve regeling voor de Kustwacht, die een belangrijke rol speelt bij het opsporen van drugstransporten in de wateren rond Aruba en de Nederlandse Antillen.

Naast een repressieve aanpak van de drugscriminaliteit op de Nederlandse Antillen moet er ook aandacht zijn voor preventie. In het algemeen is herstel van de Antilliaanse economie daarbij belangrijk. Als mensen weer zicht hebben op voldoende legale inkomsten uit een baan, zullen zij minder snel in de verleiding komen hun heil te zoeken in de drugscriminaliteit. Meer in het bijzonder maakt drugsvoorlichting en opvang van verslaafden deel uit van het Urgentieprogramma Jeugd en Jongeren. Speerpunt in dit programma is het voorkomen van voortijdige uitval uit het onderwijs. De Nederlandse bijdrage aan het urgentieprogramma is onlangs verhoogd naar ongeveer 20 miljoen euro (ruim 30 miljoen Antilliaanse gulden).
---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties -