European Commission

IP/02/34

Brussel, 11 januari 2002

Commissie keurt gemeenschappelijke onderneming voor de productie en de verkoop van zout tussen K&S en Solvay goed

De Europese Commissie heeft de oprichting van een gemeenschappelijke onderneming, European Salt Company (ESCO) genaamd, tussen het Duitse Kali & Salz AG en het Belgische Solvay N.V. goedgekeurd. In ESCO worden de zoutproductie- en verkoopactiviteiten van de moederondernemingen samengebracht waardoor de tweede grootste Europese producent van kristallijnzout tot stand wordt gebracht na het Nederlandse Akzo. Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat de concentratie de daadwerkelijke mededinging in Europa niet zou belemmeren.

K&S en Solvay meldden de Commissie op 28 november 2001 dat zij voornemens waren hun activiteiten op het gebied van de productie en de distributie van zout (kristallijnzout en pekel, een zeer geconcentreerd zoutwater) samen te brengen in een gezamenlijk gecontroleerde onderneming waarin zij een belang van 62% (K&S) en 38% (Solvay) zouden hebben. Solvay behoudt echter de controle over faciliteiten voor de productie van zout en pekel ten behoeve van haar intern verbruik in verschillende chemische processen.

De gezamenlijke onderneming zal uitsluitende verantwoordelijkheid hebben voor de productie van zout en de verkoop ervan aan derden. Zij zal voornamelijk in Duitsland, Frankrijk, België en Nederland productiefaciliteiten exploiteren maar ook in Spanje, Portugal en Italië.

Zout wordt gebruikt in verschillende toepassingen. De belangrijkste ervan zijn elektrolyse (een chemisch verwerkingsproces waarin zout of pekel wordt omgezet in andere chemische producten die ondermeer worden gebruikt voor de productie van PVC, aluminium en papier), strooizout en consumptiezout. Die drie toepassingen vertegenwoordigen respectievelijk ongeveer 40%, 25% en 15% van alle zoutgebruik. Andere toepassingen betreffen vaatzout, onthardingszout, zout voor dierenvoeder en zout voor farmaceutisch gebruik. ESCO zal zout produceren voor al die toepassingen.

In 2000 werd in de Europese Economische Ruimte ongeveer 21 miljoen ton zout verbruikt waarvan ongeveer 5 miljoen werd geproduceerd door K&S en Solvay samen.

De Commissie onderzocht de gevolgen van de concentratie op alle relevante markten en kwam tot de bevinding dat Akzo, de grootste zoutproducent in de EER, Salins du Midi (Frankrijk), Südsalz (Duitsland) en Salt Union (VK) voldoende remmende invloed zouden uitoefenen op het gedrag van ESCO. Het betreft krachtige concurrenten die evenals ESCO het volledige gamma zoutproducten kunnen produceren.

De overcapaciteit in de zoutsector brengt mee dat concurrenten hun productie voor een bepaalde toepassing zullen kunnen verhogen zonder de productie voor andere toepassingen te moeten verlagen. Dit beperkt de mogelijkheden van elke speler om de prijzen te verhogen. Bovendien beschikken alle grote concurrenten op de zoutmarkten over uitgebreide en homogene distributienetwerken in Europa en kunnen zij derhalve elkaar in elk land beconcurreren. Dit blijkt uit het feit dat de intracommunautaire handel één derde van de totale markt vertegenwoordigt.

De voorgestelde transactie zal leiden tot hoge marktaandelen op de strooizoutmarkt in de noordse landen (Noorwegen, Zweden, Finland en Ijsland). Uit het onderzoek van de Commissie is evenwel gebleken dat afnemers - voornamelijk overheidsdiensten - beschikken over aanzienlijke compenserende kopersmacht en opdrachten op een transparante en open wijze gunnen via jaarlijkse aanbestedingen. De Commissie hield eveneens rekening met het feit dat de noordse landen zelfs uit Chili per schip zout invoeren. Dat zout vertegenwoordigt 15,5% van alle invoer in de noordse landen in vergelijking met 3% in de gehele EER.

Er zullen ook hoge gecombineerde marktaandelen worden gehaald in het segment onthardingszout en zout voor farmaceutische toepassingen in de centrale gebieden van de Gemeenschap. Met betrekking tot farmaceutische toepassingen (bijvoorbeeld dialyse en fysiologische zoutoplossingen) bestaan er ook grote Europese afnemers die zout kunnen betrekken bij een groot aantal andere leveranciers ondermeer Akzo, Südsalz, het Oostenrijkse OSAG en het Britse New Cheshire Salt. Bovendien zijn de intredebelemmingen voor de productie van zout voor farmaceutisch gebruik laag. Wat onthardingszout betreft, heeft de Commissie geconstateerd dat er grote en machtige detailhandelaren en distributeurs van chemische producten bestaan. Bovendien kan de markt relatief gemakkelijk worden betreden door producenten van consumptiezout dat voor deze toepassing wordt gebruikt aangezien consumptiezout slechts hoeft te worden samengeperst tot tabletten of brokken om onthardingszout te produceren.

De Commissie heeft derhalve besloten dat de concentratie geen machtspositie tot stand zal brengen of versterken die zou kunnen leiden tot een belemmering van de daadwerkelijke mededinging in de EER of een wezenlijk deel ervan, en besloten zich niet tegen de transactie te verzetten.

Solvay is de moederonderneming van een internationale groep van ondernemingen die actief zijn in vier hoofdgebieden: chemische producten, plastic, farmaceutische producten en verwerkingsactiviteiten. Solvay produceert zout om te voldoen aan haar eigen interne behoeften voor de aanmaak van chemische en farmaceutische producten en levert eveneens zout en zoutproducten aan derden.

K&S is de moederonderneming van een groep ondernemingen die actief zijn in de productie en distributie van zout, industriële producten op basis van zout, meststoffen en producten op basis van potas en afvalverwerkingsdiensten leveren.