van Leeuwenhoek ziekenhuis, Nederlands Kanker Instituut, kankerinstituut, kankerziekenhuis, kankerbehandeling, kankeronderzoek, cancer research, Antoni van Leeuwenhoek

NKI/AvL home
Het Nederlands Kanker Instituut
Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis

ALGEMENE INFORMATIE

ALGEMENE INFORMATIE OVER HET NKI/AvL

RESEARCH ÈN ZIEKENHUIS ONDER ÉÉN DAK
Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis: een bijzondere instelling. Bijzonder, omdat het een organisatie is die draait om één ziekte: kanker.
En bijzonder omdat hier een oncologisch ziekenhuis en een centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek zijn gehuisvest in één organisatie en onder één dak. Het samengaan van een gespecialiseerd kankerziekenhuis met een groot researchlaboratorium treft men in de wereld maar weinig aan.

KENNIS OVER OORZAAK VAN KANKER GROEIT MET DE DAG In het researchlaboratorium wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van kanker en naar nieuwe mogelijkheden om kanker op te sporen en te behandelen. Onze kennis groeit met de dag en de verwachting is dat deze kennis ons in de toekomst in staat zal stellen om gerichter kankercellen te doden of hun groei te remmen.

Kanker wordt veroorzaakt door schade aan genen die de vermenigvuldiging en het gedrag van cellen in het lichaam bepalen. Tegen de tijd dat kanker wordt ontdekt is al een aantal van deze regelgenen defect geraakt. Repareren van de beschadigde genen, bijvoorbeeld door gentherapie, is (nog) niet uitvoerbaar. Er is in feite maar één mogelijkheid: het elimineren van de beschadigde kankercellen met bestaande of nieuwe behandelingsmethoden. Verfijning van bekende behandelingen, zoals chirurgie, radiotherapie en chemotherapie, heeft de genezingskansen verhoogd en die behandelingen zullen ook in de toekomst aan effectiviteit kunnen blijven winnen. Uitzaaiingen zijn echter nog steeds moeilijk te behandelen. De selectiviteit van bestaande methoden, zoals chemotherapie, is veelal onvoldoende om met succes vergevorderde stadia van kanker te genezen.

Daarom is onderzoek dat beter inzicht geeft in regelcircuits van cellen van groot belang. Dat is ook de reden waarom in het NKI/AvL grote nadruk ligt op hoogwaardig onderzoek in de moleculaire genetica, celbiologie, immunologie en experimentele therapie. Dat onderzoek moet ons in staat stellen om de regelcircuits in kankercellen te doorgronden.

Doordat research en behandeling binnen één organisatie onder één dak plaatsvinden, is het mogelijk nieuw verworven kennis efficiënt te vertalen in nieuwe of verbeterde behandelingsmethoden.

KANKERONDERZOEK DANKZIJ KWF
Grensverleggend onderzoek is nodig om doorbraken bij het kankeronderzoek te forceren. Daarvoor moet de kwaliteit van het onderzoek hoog zijn. Kwalitatief hoogwaardig onderzoek wordt in het NKI/AvL krachtig gestimuleerd en zo goed mogelijk gemeten aan de hand van de wetenschappelijke productie. Evenals in 1999 zijn we er in 2000 in geslaagd een groot deel van onze, in open competitie ingediende, projectaanvragen bij de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF gehonoreerd te krijgen. Het toekenningspercentage was afgelopen jaar zelfs 85 procent, het dubbele van het landelijk gemiddelde. Daarmee werd ruim een kwart van alle door het KWF toegekende projectsubsidies aan het NKI/AvL toegewezen.

VAN LABORATORIUM NAAR KLINIEK: TRANSLATIONELE RESEARCH De kennis die bij het basale onderzoek is verworven, kan direct worden toegepast in de kliniek. Dit wordt translationele research genoemd. Hier wordt in ons huis veel nadruk op gelegd. Dit kan alleen echt vruchten afwerpen indien zowel de kwaliteit van het fundamentele onderzoek als van de klinische research top is. Dat is wat we nastreven.

HET ANTONI VAN LEEUWENHOEK ZIEKENHUIS
Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis krijgt kanker-patiënten uit heel Nederland. Per jaar worden zo'n 6.000 mensen opgenomen en bezoeken ongeveer 90.000 mensen de polikliniek. Voor patiënten die opgenomen moeten worden zijn 180 bedden beschikbaar, verdeeld over 5 verpleegetages. Gelukkig hoeven veel patiënten tegenwoordig niet meer in het ziekenhuis te overnachten, maar kunnen zij poliklinisch behandeld worden.
Er is een grote afdeling Radiotherapie, waar ruim 150 personen werken en 3.000 patiënten per jaar bestraald worden.

Karakteristiek is de multidisciplinaire aanpak. Dat betekent dat artsen van verschillende disciplines binnen korte tijd naar een patiënt hebben gekeken en de diagnose in kaart hebben gebracht. Deze benadering heeft tot gevolg dat er geen aparte afdeling chirurgie of interne geneeskunde is. Wij werken dus niet vanuit een specialisatie zoals dat in andere ziekenhuizen is aan te treffen, maar vanuit een tumorsoort. De 5 verpleegetages in het beddenhuis zijn ingedeeld naar de plaats in het lichaam waar de kanker zich voordoet.

VOORLOPER NIEUWE ONTWIKKELINGEN
Het NKI/AvL is voorloper van nieuwe ontwikkelingen. Doordat research en behandeling onder één dak gebeuren, kunnen nieuwe vindingen direct worden toegepast in de kliniek. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen klinicus en de fundamenteel onderzoeker. Het NKI/AvL biedt hiertoe unieke mogelijkheden.

Ongeveer de helft van de patiënten heeft na behandeling goede vooruitzichten: 50 % geneest. Toch vinden wij dat dat beter kan. Daarom hebben wij onszelf de missie opgelegd om het percentage patiënten dat geneest te verhogen. Wij willen ons niet bij de feiten neerleggen, maar onze inspanningen richten op méér genezen hoe moeizaam deze opdracht ook is.

Uiteraard hebben we ook veel aandacht voor het feit dat de andere helft van de patiënten langere tijd met de gevolgen van kanker zal moeten leven. Wij werken ook aan het verbeteren van leven met kanker. De laatste jaren is ook op dit gebied veel aan vernieuwing gedaan en ook vooruitgang geboekt. We hebben allerlei projecten lopen die uitzoeken wat het beste is voor de patiënt. Talloos zijn de projecten met nieuwe cytostatica in onderzoek die patiënten minder ziek maken als bijverschijnsel van de behandeling.

WILT U ONS HELPEN?
Wij zetten ons elke dag in voor topkwaliteit in patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. Maar behalve expertise en inzet is daarvoor ook geld nodig. U kunt ons werk steunen door lid te worden van de Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut. Dat kan al vanaf 11 euro (24,24 gulden) per jaar; een hogere contributie is uiteraard welkom. Het lidmaatschap staat open voor iedereen die de behandeling van kankerpatiënten en het wetenschappelijk kankeronderzoek in het NKI/AvL een warm hart toedraagt. Leden ontvangen het kwartaalblad Berichten en jaarlijks een uitnodiging voor de ledendag.

U kunt lid worden van de Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut. De Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut telde eind 2000 ongeveer 2900 leden. Daarmee steunt u het onderzoek naar het ontstaan van kanker en naar betere methoden om patiënten te behandelen. U ontvangt ieder kwartaal het blad Berichten. Daarin is allerlei nieuws te lezen uit het NKI/AvL, zowel over het kankeronderzoek als over de zorg voor patiënten. Een gratis proefexemplaar kunt u zonder verplichtingen aanvragen. Bij e-mail of aanmelding per post o.v.v. 'proefexemplaar Berichten'.

Leden van de Vereniging Het NKI kennen ons goed. Daarom helpen ze ons vaak met het aanbrengen van een nieuw lid: een vriend of vriendin, een familielid, of de buren. Misschien wilt u ook iemand in uw omgeving interesseren voor het lidmaatschap. Of kunt u uw hobbyclub of (sport)vereniging eens wijzen op ons werk. U kunt daarvoor de online uitgaven van de Berichten gebruiken of zonder verplichtingen een aantal proefexemplaren aanvragen.

SCHENKING
U kunt het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis ook steunen met een schenking, legaat of erfstelling. Een schenking is mogelijk door een overschrijving te doen naar onze bankrekening (ABN/AMRO 548711046 of Postbank 529000) ten name van het Nederlands Kanker Instituut te Amsterdam. Het NKI/AvL is erkend als een instelling met een algemeen nut en komt daarom in aanmerking voor een bijzonder, verlaagd belastingtarief. Bij een schenking aan een goed doel is een bedrag van maximaal 3.877 euro (8.544 gulden) (vrijgesteld bedrag per 1 januari 2001) per twee jaar vrijgesteld van schenkingsrecht. Is het bedrag hoger, dan is het NKI/AvL elf procent schenkingsrecht verschuldigd. Uitzondering hierop zijn giften voor wetenschappelijk onderzoek: hiervoor kan de Vereniging Het NKI vrijstelling van schenkingsrecht aanvragen. Als het bedrag van uw schenking tussen de een en tien procent van uw onzuivere inkomen bedraagt, kunt u de schenking als aftrekbare gift in mindering brengen op uw belastbare inkomen.

LEGAAT OF ERFSTELLING
In uw testament kunt u vastleggen dat u een bedrag wilt nalaten aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. U kent dan de Vereniging Het NKI een legaat toe of benoemt het NKI/AvL tot (mede-)erfgenaam. Bij een legaat geldt voor het NKI/AvL een vrijgesteld bedrag (vastgesteld per 1 januari 2000) van 7.755 euro (17.090 gulden). Is het legaat groter dan dat bedrag, dan is over het geheel elf procent successierecht verschuldigd. Uw notaris of accountant kan u informeren over de vorm waarin u uw geld wilt besteden aan ons werk. In 1999 ontving het instituut ca. 2 miljoen euro (4,5 miljoen gulden) uit erfstellingen en legaten. Mocht u ons hierover nog iets willen vragen, dan kunt u contact met ons opnemen.

HOE KUNT U LID WORDEN?
De makkelijkste manier om lid te worden of een proefexemplaar van Berichten of de Nieuwbouwspecial Sendbrief aan te vragen, is te bellen of te e-mailen. Het telefoonnummer is 020 - 512 2850, e-mail: berichten@nki.nl (alleen voor lidmaatschap Vereniging Het Nederlands Kanker Instituut of aanvragen proefexemplaar). Wij noteren dan uw adresgegevens. Schriftelijk aanmelden kan door een briefje te sturen naar:

Het NKI/AvL, afdeling PR & Voorlichting
Antwoordnummer 3524 (geen postzegel)
1000 TE Amsterdam

En faxen kan via het faxnummer: 020 - 669 1449.
---

Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam. Tel. 020 - 512 9111