Gemeente Enkhuizen

Keywords: b&w

AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE VAN ENKHUIZEN

D.D. 18 DECEMBER 2001

Aanwezig:

voorzitter
secretaris
leden

N. Dol
N. Kegelaar
J. Verjaal (D'66)
J. Franx (lijst Jans)
J.G. Langbroek (lijst Jans)
J. Domburg (PvdA)
H. Weijens (CDA)
J. Kiss (VL/GL)
F. Dangermond (VVD)

Afwezig m.k.

D. van Pijkeren (RPF/SGP)

Verder aanwezig:

mevr. E. Manshanden (Manager Stedelijk Beheer)
dhr. H. Meester (Stadsbeheer)
dhr. P. Gelderloos (Havenmanager)

Insprekers:

er wordt geen gebruik gemaakt van het spreekrecht

AGENDANR

ONDERWERP


1.
Opening.

De voorzitter opent de vergadering.


2.

Aantekeningen van de vergadering van 20 november 2001

blz. 10 De heer Verjaal vraagt naar de voortgang van het actiepuntenlijstje Oosterhaven en vraagt wie de extra kosten t.b.v. de ombouw van de Blauwpoortsbrug voor zijn rekening neemt. De voorzitter geeft aan dat dit nog niet duidelijk is en dat de zaak wordt vervolgd. De heer Franx stelt dat de toelichting over de bereikbaarheid van de havendienst erg rooskleurig is geweest; er is ook een minder rooskleurige kant. Hij vraagt of er al wat meer duidelijk is over de situatie bij de Nieuwe Harlingersteiger. De voorzitter licht toe dat aansluiting van schepen die niet aan NEN 1010 kunnen voldoen toch mogelijk is met een scheidingstrafo. Deze informatie gaat ook naar de rederijen, met de mededeling dat men eventueel ontheffing kan krijgen tot 22.00 uur. In februari moet er met de bewoners gepraat zijn en moet er duidelijkheid zijn over de trafo. De heer Dangermond stelt voor de kosten te delen tussen gemeente en installateur. De heer Franx stelt dat van deze zaak geleerd moet worden dat er een duidelijk programma van eisen opgesteld moet worden voordat projecten aanbesteed worden. De heer Verjaal stelt voor naar de charters te kijken waar het probleem tussen NEN en SI helemaal niet speelt. De heer Verjaal vraagt naar het bagagetransport. De voorzitter licht toe dat er op enkele punten na overeenstemming is met het charterplatform. De vraag waarom er precies een vergunning nodig is zal via de leesmap worden beantwoord.


3a.

besluitenlijst vergadering adviesgroep Milieu d.d. 14 november

Naar aanleiding van de suggestie om windmolens bij het naviduct te plaatsen spreekt de heer Langbroek zijn zorg uit dat wellicht ook de provincie Noord-Holland voor de kust van Enkhuizen een geschikte locatie vindt; dan komen er al gauw te veel.

De heer Domburg wijst er op dat de adviesgroep uitgenodigd moet worden voor de nieuwjaarsreceptie.

De heer Franx vraagt naar de bevindingen van de afdeling Stadsbeheer met onkruidbestrijding bij monumenten. Mevrouw Manshanden en de heer Meester geven een toelichting op de demonstratie die heeft plaatsgevonden met een brander. Er volgt nog een uitgewerkt voorstel.

3b.

verslag algemene vergadering van aandeelhouders van de NV Houdstermaatschappij GKNH d.d. 27 juni 2001

De commissie stemt in met het voorstel

3c.

brief d.d. 16 oktober 2001 namens de directies van alle scholen inzake onderwijsachterstandsbeleid

Naar aanleiding van vragen van de heer Langbroek zegt de voorzitter toe dat hij in gesprekken met basisscholen aandacht zal vragen voor het bereiken van allochtone kinderen. De commissie HOS zal geïnformeerd worden over de gesprekken en over de voortgang van het VVE project.

3d.

subsidieverzoek J. Teters

De commissie stemt in meerderheid voor het verdagen van dit onderwerp naar de commissie WEV van januari.


4a.

verslag vergadering adviesgroep Havens d.d. 6 september 2001

De heer Verjaal signaleert dat het aanbrengen van gordingen aan de Gependam tot meerwerk leidt en vraagt hoe dit zit in verband met de financiële stand van zaken.
De voorzitter licht toe dat er hard gewerkt wordt aan een financiële tussenstand; hij verwacht dat snel in de commissie.

4b.

verslag vergadering adviesgroep Havens d.d. 29 november 2001

De heer Kiss verzoekt in de verslagen achter de namen weer te geven namens wie men in de adviesgroep zit.

De heer Domburg vraagt waarom het onderscheid tussen arken en schepen is vervallen terwijl in de vorige HOS vergadering dit verschil juist onderbouwd is. De voorzitter legt uit dat dit is gebeurd naar aanleiding van het advies van de adviesgroep havens; het argument is het gelijk zijn van de hoofdfunctie.

havenzaken, overig

De heer Franx vraagt hoe het zit met de betaling van havengeld door vissers. Omdat dit omzetafhankelijk is kan dat nadelig zijn voor de gemeente als men vis in een andere haven lost. Deze vraag zal voor de volgende vergadering worden beantwoord.


5.

Betaling renovatie kunstgrasvelden

De commissie is ingenomen met dit voorstel.

Naar aanleiding van de discussie over breedtesport en samenwerking tussen verenigingen stelt de heer Verjaal dat het startoverleg met scholen en verenigingen naar aanleiding van de sportnotitie waarschijnlijk in januari zal plaatsvinden. De voorzitter voegt hier aan toe dat er ambtelijke capaciteit zal worden aangetrokken voor stimulering breedtesport.


6.

Programma en overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2002

Het overzicht zal bij de raadsstukken gevoegd worden. De commissie heeft op dit moment geen opmerkingen.


7.

Betaling renovatie kunstgrasvelden

De commissie stemt in met het voorstel.

Er ontstaat enige discussie over de vraag waarom er voor de tennisvereniging en de voetbalverenigingen verschillende systemen gehanteerd worden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de onderhoudsverschillen tussen een voetbalveld en een tennisbaan.


8.

Najaarsnota

De heer Verjaal signaleert een probleem bij 2.21.10 opbrengst en exploitatie havens. Het tekort is groter dan de voorziening. De voorzitter zegt dat hem dat ook verontrust; het uitgangspunt is altijd te rooskleurig geweest. In de voorjaarsnota zal e.e.a. bijgesteld moeten worden op basis van de werkelijke cijfers. Omdat we nu al weten dat de cijfers niet kloppen moet ook de najaarsnota op dit punt al worden aangepast, voor de raad van januari. De heer Verjaal vraagt dan ook meteen op blz. 8 (financiering wegvallen toeristenbelasting uit exploitaitreserve) aan te passen omdat dit niet kan.
De heren Domburg en Franx stellen dat het te rooskleurig begroten te vaak voorkomt; er moet een snellere terugkoppeling van cijfers plaatsvinden en met het recent vastgestelde I&A plan zou dat mogelijk moeten zijn. De voorzitter zegt dat dit via de commissie ROF uitgesproken moet worden.


9.

Rondvraag

De heer Langbroek vraagt hoe het met de cliëntenmap zit. De voorzitter antwoord dat die er nu echt aan komt, waarschijnlijk in januari.

De heer Franx vraagt of er al contact is geweest met de aannemer inzake de brug (bastion Zeelandia). De voorzitter antwoordt ontkennend; dit zal z.s.m. gebeuren.

De heer Kiss stelt de brandveiligheidscontroles door de brandweer aan de scholen aan de orde. Deze zijn nogal laat geweest omdat de kerstbomen al klaar waren en weer uitgekleed moesten worden om geïmpregneerd te worden. De voorzitter antwoordt dat scholen al vóór sinterklaas geïnformeerd moeten worden. De heer Franx stelt voor dat de brandweer het impregneren -als service- zelf doet tijdens controles.


10.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22.30 uur.

N. Kegelaar, secretaris