Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Vier steden geselecteerd voor ICT-experimenten op sociaal gebied

9 januari 2002

Minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid geeft Eindhoven, Den Haag, Deventer en Amsterdam elk 4 miljoen gulden (
1.815.120,86) voor de ontwikkeling van Digitale Broedplaatsen vernieuwende centra voor de inzet van ICT. De minister heeft deze vier GSB-steden geselecteerd uit 25 aanvragen van steden. De vier steden leggen zelf ook ruim 21 miljoen gulden ( 9.597.451,57) bij, zodat het totale bedrag op 37 miljoen ( 16.857.935,03) komt.

Het geld is bestemd voor het ondersteunen van lokale initiatieven op het gebied van ICT en sociale kwaliteit. Bevolkingsgroepen die weinig of geen ervaring hebben op het gebied van informatie- en communicatietechnologie krijgen een kans om in aanraking te komen met diverse ICT-toepassingen. Een ander doel is ICT in te zetten bij de verbetering van dienstverlening aan diverse bevolkingsgroepen. De Digitale Broedplaatsen ondersteunen allerlei lokale ICT-initiatieven met vaardigheden, middelen, fondsen en kennis.

De vier geselecteerde broedplaatsen zijn proefprojecten. Na twee jaar wordt bezien of het een toegevoegde waarde heeft om broedplaatsen in meer steden te ontwikkelen en te gaan werken aan een nationaal programma "Sociale Kwaliteit en ICT".

Een belangrijk doel is het leren van de ervaringen met de vier proefprojecten. Daarom zullen de vier geselecteerde steden in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Kenniscentrum Grote Steden zorgdragen voor het uitwisselen van ervaringen en kennisoverdracht aan andere geïnteresseerde steden.

Voorbeeldprojecten
Zo zal in Deventer bijvoorbeeld een bestaand project worden uitgebreid waarbij senioren met ICT-ervaring andere senioren begeleiden op de PC.

Amsterdam wil buurtverenigingen ondersteunen met hulpmiddelen als ledenadministratie, mailinglijsten, agenda's en roosters en aan een boodschappendienst voor ouderen. Ook denkt zij aan het ontwikkelen van een applicatie voor een virtuele kinderoppascentrale. Ouders kunnen zich dan via een website inschrijven op basis van hun postcode en huisnummer en op de website zien wie binnen een straal van een kilometer kinderen heeft en met deze ouders contact zoeken. Na een kennismaking kunnen ze elkaar via de website laten weten op welke dagen en tijden ze beschikbaar zijn om op kinderen te passen, dan wel oppas voor hun kind(eren) zoeken.

Den Haag wil met het project `Betrokken stad: jeugd en lokaal bestuur' kinderen op een leuke manier laten ontdekken hoe de lokale democratie werkt. In het eerste deel van het project gaat het om begripsvorming, daarna is het de bedoeling een concrete wegwijzer te zijn voor leerlingen van een Haagse basisschool die in werkelijkheid een door hen noodzakelijk geachte voorziening in de omgeving onder de aandacht brengen van het gemeentebestuur. Een ander Haags broedplaatsproject is `Zorgende stad: maatschappelijk herstel en ICT'. Om de dienstverlening van instanties gericht op maatschappelijk herstel (doelgroepen: (ex-)verslaafden, (ex-)psychiatrische patiënten, ex-gedetineerden) te verbeteren zal gebruik worden gemaakt van ICT-toepassingen zoals onder meer de opzet van een cliënt-volgsysteem voor coördinatie van de zorg. Dit zal er toe leiden dat van ieder individu een digitaal dossier en volgsysteem wordt opgesteld, zodat mensen beter worden begeleid en zorg op maat kunnen ontvangen.

In Eindhoven wil de gemeente de bewoners van de wijk Strijp meer bij hun wijk betrekken en sociale en politieke participatie in het wijkleven verhogen. Zo zal er onder meer - naar Amerikaans voorbeeld - een digitaal `wijksmoelenboek' worden opgezet.

---