PERSBERICHT
09/01/2002

Voedingscentrum introduceert www.studentenkeuken.nl

Voedingscentrum introduceert www.studentenkeuken.nl 'Voordelige voorafjes, snelle salades, onweerstaanbare daghappen, veilige
vlezen en gezonde toetjes'

Den Haag, 5 december 2001 - Het Voedingscentrum lanceert vandaag 'www.studentenkeuken.nl'. De website geeft prikkelende ideeën voor lekkere,
snelle en gezonde maaltijden. Studenten leverden de recepten, het Voedingscentrum de kooktips en algemene informatie over voeding, gezondheid
en veiligheid. De site biedt de student een compleet, digitaal studentenkookboek. Studenten kunnen de recepten doorsturen aan vrienden en
ze uitnodigen voor een kookexperiment met ludieke 'E-cards' (Tell a friend).

Kerstdis
Op de site staan talloze recepten voor groenten, brood, pannenkoeken, vlees
en vis of juist vegetarische gerechten, onder speelse rubrieksnamen als
'Scharreltje', Meeel - ig', 'Plant*aardig' en 'Herkauwen'. Speciaal voor de
komende feestdagen is er een kerstdis, met feestelijke recepten voor twaalf
(!) personen. Bijvoorbeeld een menu bestaande uit salade met gerookte tahoe
en pijnboompitten, artisjokken met roomdressing en Marianne's kerstpompoen
(zie bijlage), en als uitsmijter een grand dessert.

Gezond
De website www.studentenkeuken.nl is bedoeld voor eerstejaars studenten HBO
en WO. Ze wonen meestal sinds kort zelfstandig en hebben vaak nog beperkte
ervaring met koken. De gemiddelde student houdt er daarnaast vaak ongezonde
eetgewoonten op na. Studenten eten veel vet, te weinig groenten en fruit en
de voedselhygiëne laat vaak te wensen over. Het Voedingscentrum grijpt met
www.studentenkeuken.nl de kans om studenten bewust te maken van gezond en
veilig eten. De site biedt toegankelijke recepten en overzichtelijke informatie waarmee iedere aspirant kok z'n voordeel kan doen.

Veiligheid
In menig studentenkeuken kunnen ziekmakende bacteriën zich gemakkelijk verspreiden. Het goed bewaren van voedsel en hygiënisch klaarmaken van maaltijden verdient dan juist aandacht. Daarnaast hebben veel studenten naar
aanleiding van recente voedselincidenten de nodige vragen over de veiligheid
van ons voedsel. De website geeft over al deze onderwerpen informatie.

Het Voedingscentrum doet meer
Zintuigen geven niet altijd alle informatie over eten. Wie weet hoe calorieën smaken? Hoe bestrijdingsmiddelen klinken? Of hoe salmonella ruikt?
Als de zintuigen het niet waarnemen, kan men terecht bij het Voedingscentrum: het 'zesde zintuig' voor eerlijke informatie over gezond,
veilig en lekker eten.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke
organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt
gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om
wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en
voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid.

Voedingscentrum - eerlijk over eten


Noot voor de redactie/