PERSBERICHT
09/01/2002
Voedingscentrum introduceert www.studentenkeuken.nl
Voedingscentrum introduceert www.studentenkeuken.nl
'Voordelige voorafjes, snelle salades, onweerstaanbare daghappen,
veilige
vlezen en gezonde toetjes'
Den Haag, 5 december 2001 - Het Voedingscentrum lanceert vandaag
'www.studentenkeuken.nl'. De website geeft prikkelende ideeën voor
lekkere,
snelle en gezonde maaltijden. Studenten leverden de recepten, het
Voedingscentrum de kooktips en algemene informatie over voeding,
gezondheid
en veiligheid. De site biedt de student een compleet, digitaal
studentenkookboek. Studenten kunnen de recepten doorsturen aan
vrienden en
ze uitnodigen voor een kookexperiment met ludieke 'E-cards' (Tell a
friend).
Kerstdis
Op de site staan talloze recepten voor groenten, brood, pannenkoeken,
vlees
en vis of juist vegetarische gerechten, onder speelse rubrieksnamen
als
'Scharreltje', Meeel - ig', 'Plant*aardig' en 'Herkauwen'. Speciaal
voor de
komende feestdagen is er een kerstdis, met feestelijke recepten voor
twaalf
(!) personen. Bijvoorbeeld een menu bestaande uit salade met gerookte
tahoe
en pijnboompitten, artisjokken met roomdressing en Marianne's
kerstpompoen
(zie bijlage), en als uitsmijter een grand dessert.
Gezond
De website www.studentenkeuken.nl is bedoeld voor eerstejaars
studenten HBO
en WO. Ze wonen meestal sinds kort zelfstandig en hebben vaak nog
beperkte
ervaring met koken. De gemiddelde student houdt er daarnaast vaak
ongezonde
eetgewoonten op na. Studenten eten veel vet, te weinig groenten en
fruit en
de voedselhygiëne laat vaak te wensen over. Het Voedingscentrum grijpt
met
www.studentenkeuken.nl de kans om studenten bewust te maken van gezond
en
veilig eten. De site biedt toegankelijke recepten en overzichtelijke
informatie waarmee iedere aspirant kok z'n voordeel kan doen.
Veiligheid
In menig studentenkeuken kunnen ziekmakende bacteriën zich gemakkelijk
verspreiden. Het goed bewaren van voedsel en hygiënisch klaarmaken van
maaltijden verdient dan juist aandacht. Daarnaast hebben veel
studenten naar
aanleiding van recente voedselincidenten de nodige vragen over de
veiligheid
van ons voedsel. De website geeft over al deze onderwerpen informatie.
Het Voedingscentrum doet meer
Zintuigen geven niet altijd alle informatie over eten. Wie weet hoe
calorieën smaken? Hoe bestrijdingsmiddelen klinken? Of hoe salmonella
ruikt?
Als de zintuigen het niet waarnemen, kan men terecht bij het
Voedingscentrum: het 'zesde zintuig' voor eerlijke informatie over
gezond,
veilig en lekker eten.
Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke
Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een
onafhankelijke
organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum
wordt
gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS)
om
wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over
voeding en
voedsel in relatie tot gezondheid en veiligheid.
Voedingscentrum - eerlijk over eten
Noot voor de redactie/