Ingezonden persbericht

Persbericht

Terlouw negeert ethische bezwaren proefdiergebruik bij genetische manipulatie

Den Haag, 9 januari 2002

Proefdiervrij is van mening dat de eindrapportage van de Commissie Terlouw Eten en Genen oppervlakkig is doordat er geen aandacht wordt besteed aan het groot aantal proefdieren dat het slachtoffer zal worden van de nieuwe gentechnologieën. De Commissie Terlouw onderzocht in opdracht van het kabinet onder welke voorwaarden genetische manipulatie voor voedsel plaats zou kunnen vinden. Vandaag presenteerde de Commissie haar eindrapportage. In die eindrapportage worden problemen rond biotechnologie sterk gebagatelliseerd; zo wordt er geen aandacht besteed aan het lot van de proefdieren die het slachtoffer worden van de genetische experimenten voor voedsel. Volgens Proefdiervrij is dit onacceptabel.

In de maatschappelijke discussie heeft de Commissie Terlouw gekeken naar onder andere genetische manipulatie van planten. Het publiek blijkt de nieuwe technologie met reserves te benaderen. Proefdiervrij is van mening dat de reserve van het publiek groter zou zijn als het beter zou zijn geïnformeerd over vele dierproeven die verricht worden bij het testen van de nieuwe producten. De producten worden namelijk uitgebreid getest op dieren, die met grote hoeveelheden van het product gevoerd worden om zo de schadelijkheid vast te stellen. Met een groei van deze producten zal het aantal proefdieren dramatisch stijgen. Dat is voor Proefdiervrij onverteerbaar. Het ontbreken van het proefdierenaspect in het benaderen van het publiek, kan de Commissie Terlouw aangerekend worden. Proefdiervrij verwerpt de rapportage van Terlouw en roept het kabinet op om in haar besluitvorming rond Eten en genen meer aandacht aan dit aspect van genetische manipulatie te geven dan Terlouw heeft gedaan.

De commissie Terlouw signaleert overigens dat biotechnologie bij dieren op een grote terughoudendheid bij het publiek stuit. Proefdiervrij constateert dat dit een duidelijke conclusie is en is van mening dat het kabinet dit standpunt zal moeten vertalen in een strengere wet- en regelgeving op het gebied van biotechnologie bij dieren. Proefdiervrij heeft commissie Terlouw geattendeerd op het ontbreken het aspect proefdieren in de discussie.

Proefdiervrij is van mening dat de Commissie Terlouw al vóór de discussie begon haar standpunt heeft bepaald. De Commissie lijkt vanaf het begin meer bezig te zijn geweest met het vergroten van de acceptatie van genetische manipulatie. Zo kregen afgelopen zomer de bezoekers van de startmanifestatie van het debat genetisch gemanipuleerde hapjes voorgeschoteld. De impliciete boodschap was: het voedsel is veilig en smaakt goed, anders zou de Commissie het niet aanbieden . Volgens Proefdiervrij zijn de problemen rond biotechnologie sterk gebagatelliseerd door Terlouw. Terlouw is er in het afgelopen half jaar nooit in geslaagd om de verdenking van partijdigheid teniet te doen.

Nadere informatie voor de media:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marja Zuidgeest, Algemeen directeur van Proefdiervrij (06 235 65 847).

Proefdiervrij, Groot Hertoginnelaan 201

2517 ES Den Haag
www.proefdiervrij.nl
Tel: 070 306 24 68
Fax: 070 306 24 64
E-mail: info@proefdiervrij.nl