Ingezonden persbericht


Intreerede

Licht
09-01-2002 | 16.00 uur
Prof.dr. H.P. Urbach | Faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Gebogen en verstrooid licht
In de klassieke optica zijn een aantal theorieën ontstaan die men kan onderscheiden door de mate van hun nauwkeurigheid. Volgens de geometrische optica plant het licht zich grotendeels langs rechte lijnen voort. In de scalaire diffractietheorie wordt de buiging van lichtbanen rond obstakels verklaard maar wordt de polarisatie van het licht verwaarloosd. De vectoriele diffractietheorie is een uitbreiding van de scalaire theorie waarbij de draaiing van de polarisatie wordt gemodelleerd. De op de Maxwellvergelijkingen gebaseerde theorie is de meest volledige beschrijving van de lichtvoortplanting in de klassieke optica.
Voor veel optische lichtwegen is de scalaire diffractietheorie afdoende. Echter, in moderne technische toepassingen zoals optische recording worden lenzen gebruikt die het licht dermate sterk afbuigen dat de polarisatiedraaiing niet verwaarloosd kan worden. Dan is vectoriele diffractietheorie nodig. De voortschrijdende mininaturalisatie heeft tot gevolg dat objecten in lichtwegen voorkomen met de orde van grootte van de golflengte van het licht. Dit geldt bijvoorbeeld voor de reflectie van een laserspot aan de puttenstructuur op optische platen. Voor de interactie van licht met dit soort kleine objecten is de Maxwell theorie nodig. Om de opslagcapaciteit op optische platen te vergroten is het noodzakelijk de bestaande lees- en schrijfstrategieën te optimaliseren. Daarnaast worden nieuwe ideeën onderzocht om de resolutie van het optisch systeem te verhogen. Om superresolutie te realiseren moet informatie van de evanescente verstrooide golven worden gedetecteerd. Dit kan door het nabije verstrooide veld met een fijne naald te detecteren. Er zijn echter ook voorstellen om superresolutie in het verre veld te realiseren, bijvoorbeeld door geregulariseerde inversie van de lensafbeelding. Voor de detectie in optische recording is het belichten met een bundel die een fasesingulariteit heeft interessant. Verder zou superresolutie bereikt kunnen worden met een volmaakte lens die bestaat uit een materiaal met relatieve electrische permeabiliteit en relatieve magnetische permittiviteit gelijk aan -1.

Het onderzoek in de optische recording vereist drie-dimensionale op de Maxwellvergelijkingen gebaseerde modellen. Aan de TU Delft is verspreid over verschillende vakgroepen de voor deze modellen benodigde kennis aanwezig. Een samenwerking tussen deze vakgroepen en Philips Research is intussen begonnen.