Gemeente Hoogezand-Sappemeer

persberichten

Hoogezand, 8 januari 2002 Persbericht 2002/02

Jeugdmonitor biedt beter inzicht in schoolloopbaan Jeugd

De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil de komende jaren fors investeren in de verdere verbetering van de onderwijskwaliteit en (onderwijs)achterstanden tegengaan. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat een beter inzicht wordt verkregen in de schoolloopbaan van kinderen binnen de gemeente, vanaf het eerste bezoek aan de peuterspeelzaal tot en met de diploma-uitreiking of startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. De Jeugdmonitor biedt hier een antwoord op. De rapportage over de monitor, waarmee Hoogezand-Sappemeer overigens vooruit loopt op de landelijke ontwikkelingen, treft u als bijlage bij dit persbericht aan.

De Jeugdmonitor, een concrete actie die voortvloeit uit het School-Jeugd-Akkoord, is in opdracht van de gemeente uitgevoerd door onderzoeksbureau Oberon. De monitor brengt in beeld hoeveel kinderen deelnemen aan voorschoolse voorzieningen, zoals het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal, het aantal leerlingen dat basisonderwijs of speciaal (basis)onderwijs volgt, het aantal leerlingen dat blijft zitten, de eindresultaten van leerlingen op bijvoorbeeld de Cito-toets, de adviezen die leerlingen meekrijgen wat betreft voortgezet onderwijs en het type voortgezet onderwijs dat leerlingen vervolgens al dan niet gaan volgen. Daarnaast biedt de monitor een belangrijke graadmeter waarmee kan worden nagegaan of de gezamenlijke inspanningen van scholen, welzijns- en ondersteuningsinstellingen tot bevredigende resultaten leidt.

Opvallend is de Cito-toets score van leerlingen uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Hoewel onze gemeente relatief veel leerlingen telt die tot de zogenoemde onderwijs-achterstandsgroepen behoren - 47 procent in vergelijking met 29 procent landelijk - wijkt de Cito-toets-score van leerlingen uit Hoogezand-Sappemeer niet af van het landelijk gemiddelde. Nederlandse leerlingen met laagopgeleide ouders en allochtonen kinderen met tenminste een laag opgeleide ouder scoren zelfs 5 punten hoger dan het landelijk gemiddelde.