Rijksuniversiteit Groningen

08 jan 2002

Nummer 005 8 januari 2001

Dit is een gezamenlijk persbericht van RUG en AZG Groningen Genomics Centre
Jong talent aanstellen
Noot voor de pers:

Groningse universiteit en academisch ziekenhuis investeren 4,6 miljoen euro in centrum genomics onderzoek

Het College van Bestuur van de RUG en de Raad van Bestuur van het AZG investeren elk 2,3 miljoen euro in een nationaal zwaartepunt Genomics in Groningen. Het bedrag van tezamen 4,6 miljoen euro (tien miljoen gulden) komt ter beschikking van het Groningen Genomics Centre onder directeur prof. dr. Lubbert Dijkhuizen.

Het besluit van de besturen past in de ambitie van universiteit en Academisch Ziekenhuis om Groningen een van de nationale zwaartepunten in het genomics onderzoek te laten zijn. Op 1 april 2002 zal het Nationaal Regieorgaan Genomics (onderdeel van NWO) deze zwaartepunten selecteren. De uiteindelijke keuze zal vooral gebaseerd zijn op de kwaliteit van de onderzoekvoorstellen die de verschillende kandidaten begin 2002 aan het Regieorgaan voorleggen.

Maatschappelijk belang

Al enige jaren werken Academisch Ziekenhuis en RUG aan de versterking van het genomics onderzoek, dat wereldwijd een enorme impuls kreeg door de completering van de menselijke genenkaart in februari 2001. Bij het onderzoek naar genen van mensen, dieren, planten en micro-organismen zijn de verwachtingen hoog gespannen. Men hoopt er een sleutel mee in handen te krijgen die de weg opent naar het bestrijden van ziekten waarbij erfelijke aanleg een rol speelt. Ook bij het produceren van veiliger en gezonder voedsel en het ontwikkelen van nieuwe productiewijzen op biologische grondslag kan nieuwe genetische kennis een belangrijke rol spelen. Gezien het enorme maatschappelijke belang besloot de Nederlandse regering in 2001 om via het Nationaal Regieorgaan voor Genomics een bedrag van 416 miljoen gulden te bestemmen voor de versterking van dit onderzoek in de komende vijf jaar.

Groningen Genomics Centre

In Groningen werken in de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, de Faculteit der Medische Wetenschappen en het AZG meer dan 200 onderzoekers aan genomics. Het zijn biochemici, microbiologen, medisch biologen en klinische onderzoekers. Ook bio-informatici zijn nodig voor de hantering van de grote databestanden. Dit onderzoek wordt nu samengebracht in het Groningen Genomics Centre.

Jong talent aanstellen

De besturen van RUG en AZG ondersteunen deze ambities door een extra investering van samen 4,6 miljoen euro. Directeur Dijkhuizen zal het geld gebruiken voor versterking van het Groningse onderzoek op de plaatsen waar hij dit het meest noodzakelijk acht. Het geld zal onder meer worden gebruikt om nieuw personeel aan te stellen, waarbij het vooral gaat om promovendi en post-docs. Het College van Bestuur van de RUG financiert zijn deel van de impuls in het genomics onderzoek uit de reserves
.

Noot voor de pers:

Meer informatie:

* prof. dr. Lubbert Dijkhuizen, directeur Groningen Genomics Centre i.o., tel (050) 363 2153/21 50, e-mail L.Dijkhuizen@biol.rug.nl (werk)

* dr. Stephen Peuchen, stafmedewerker Groningen Genomics Centre i.o., tel. (050) 363 71 19/31 63, e-mail s.peuchen@med.rug.nl (werk).