European Commission

IP/02/21

Brussels, 8 januari 2002

Bijna 3/4 van de betalingen van de consumenten zijn in euro's

Het aandeel van de betalingen in contanten in euro's ligt boven de 60% in alle deelnemende landen. Hoewel in verscheidene landen de uitverkoop is begonnen, zijn de rijen in de winkels normaal gebleven en worden zij in de meeste banken veel minder lang.

Het gebruik van de euro voor betalingen in contanten blijft snel toenemen. Gemiddeld worden thans bijna 75% van deze betalingen in euro's gedaan. Het aandeel ligt boven de 60% in alle deelnemende landen. De consumenten hebben getracht hun oude nationale munteenheden zeer snel uit te geven of in te wisselen om alleen nog euro's te hebben. Door de zeer grote vraag naar euro's bij de consumenten in combinatie met de zeer snelle terugvloeiing van het nationale geld naar de banken en winkels, dreigt de beschikbaarheid van waardetransporten echter hier en daar een probleem te worden; uiteraard wordt voorrang gegeven aan de distributie van de euro's om verstoringen van de handelsactiviteiten te voorkomen.

Hoewel in verscheidene landen de uitverkoop is begonnen, zijn de rijen in de winkels normaal en beginnen zij in de meeste banken veel korter te worden. De situatie zou echter de komende dagen iets meer gespannen kunnen worden aan de loketten van enkele financiële instellingen doordat de lessen weer beginnen voor de aldaar als hulppersoneel tewerkgestelde studenten.

Het evenwicht tussen de verschillende betaalmiddelen herstelt zich verder doordat de consumenten zich geleidelijk weer gewoon gaan gedragen. Het volume van de geldopnemingen aan de geldautomaten is in de meeste deelnemende landen ook weer op het normale niveau teruggekeerd. De exploitanten van automaten streven ernaar de aanpassing van hun uitrusting te bespoedigen om te voorkomen dat de automaten tijdelijk niet kunnen worden gebruikt, nu de meeste consumenten nog slechts euromuntstukken in handen hebben. De situatie varieert sterk van land tot land. In de verst gevorderde landen zijn de automaten al zo goed als voor 100% aangepast, maar pas in de tweede helft van januari zullen overal vergelijkbare resultaten zijn bereikt.

De overgang naar een totale omschakeling verloopt zonder strubbelingen.

Bijlage: data van de uitverkoop in de verschillende deelnemende landen

Begindatum van de uitverkoop in de verschillende landen

Finland: 27 december (iets later voor sommige producten)

Luxemburg: van 5 tot 19 januari

Griekenland: begin van de uitverkoop in februari

België: van 19 januari tot 16 februari

Oostenrijk: geen officiële datum

Duitsland: de laatste maandag van januari

Frankrijk: 9 januari

Italië: de data variëren naargelang van de regio

Spanje: 7 januari

Portugal: 7 januari tot 7 februari

Ierland: geen officiële datum (in de praktijk: dikwijls vanaf 1 januari)

Nederland: geen officiële datum