Centrum voor Arbeidsverhoudingen

www.fnv.nl - (7 januari 2002)

Eén op de tien werknemers kan niet eigen vakantietijdstip bepalen

Eén op de tien werknemers kan niet met vakantie wanneer hij of zij dat wil. Het gaat dan vooral om jongere werknemers tot 35 jaar, hoger opgeleiden en mensen werkzaam bij de overheid. Ook houdt 70% van alle werknemers vakantiedagen over. Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder werknemers door het bureau MuConsult in opdracht van de FNV.

Vooral jonge werknemers tot 35 jaar, hoger opgeleiden en mensen werkzaam bij de overheid ondervinden bij het opnemen van hun vrije dagen problemen. Eén op de tien werknemers kan niet met vakantie wanneer hij of zij dat wil.
Van alle werknemers houdt ruim 70% vakantiedagen over. Dat blijkt uit een onderzoek dat de FNV liet uitvoeren door het bureau MuConsult en vandaag werd gepresenteerd.

De Nederlandse werknemer heeft gemiddeld 24,5 vakantiedagen. Uit het FNV-onderzoek blijkt dat 47% ook nog recht heeft op ADV-dagen. In het algemeen vinden Nederlanders dat zij voldoende vakantiedagen hebben. Toch zegt 24% meer vakantievrij te willen hebben. Het gaat dan vooral om jongere werknemers tot 35 jaar en werknemers in de bouw en de industrie.

Zowel het aantal vakantiedagen als de onmogelijkheid ze op te nemen, leiden volgens het FNV-onderzoek tot `stuwmeren'. Zo zegt 70% van de ondervraagden over het jaar 2000 vakantiedagen te hebben overgehouden, waarvan 40% meer dan 5 dagen. En 10% maar liefst meer dan 15 dagen. Overigens is het sinds december - toen werd de Wet Arbeid en Zorg van kracht - mogelijk vakantiedagen vijf jaar `mee te nemen'.

Ook liet de FNV wettelijke verlofregelingen, zoals zorgverlof, ouderschapsverlof en calamiteitenverlof onderzoeken. Eén op de vijf werknemers zegt dan geen mogelijkheden te hebben voor het opnemen van deze verlofsoorten. Het betreft dan vooral jongeren, werknemers met een flexibel contract of mensen met een baantje van minder dan 20 uur. Opmerkelijk volgens de onderzoekers is dat 64% zegt wél mogelijkheden te zien voor het opnemen van langdurig onbetaald verlof. Van de verschillende soorten verlof is het calamiteitenverlof het minst bekend. 22% van de werknemers weet niet of zij calamiteitenverlof kunnen opnemen.

Het FNV-onderzoek, dat bekend werd gemaakt op de traditionele nieuwjaarsreceptie van Nederlandse grootste vakcentrale, maakt onderdeel uit van een al langer lopende `Tijdcampagne'. Ook dit jaar legt de vakcentrale de nadruk op `tijd'. En dan vooral de zeggenschap daarover. In de komende CAO-onderhandelingen staan uitbreiding van meer keuzemogelijkheden voor werknemers dan ook centraal.

7 januari 2002

---