Wijn en spijs voor professionals
Horecava 2002: The Wine & Food Association presenteert:
Net als vorig jaar zal het wijntheater van The Wine & Food Association
tijdens de Horecava, 7 t/m 10 januari in de RAI te Amsterdam weer bruisen
van de activiteiten. Met items waar met spanning naar wordt uitgekeken,
zoals de Nationale Huiswijncompetitie, verschillende vertrouwde
programma-onderdelen als de basiscursus wijnproeven en de Parels van de
Beurs en natuurlijk een aantal spraakmakende en verrassende proeverijen.
Een overzicht (wijzigingen voorbehouden):
Maandag 7 januari:
- Nationale Huiswijn Competitie
Na de grote respons vorig jaar en de vele aandacht in regionale en nationale
pers, presenteert The Wine & Food Association voor de 2e achtereenvolgende
keer de Nationale Huiswijn Competitie. Een goede huiswijn fungeert als
visitekaartje voor een restaurant, café of andere eet/drinkgelegenheid. Een
toegankelijke en betaalbare huiswijn die meer dan doorsnee kwaliteit biedt,
geeft de wijnminnende gast aanleiding om vaker terug te komen. Een
café-huiswijn moet gewoon toegankelijk en lekker zijn, een wijn waarvan je
graag nog een glas drinkt. Voor restaurants en eetcafés geldt hetzelfde,
alleen moet de huiswijn tevens goed te combineren zijn met uiteenlopende
gerechten op de kaart.
4 categorieën:
A) kroeg
B) eetcafé
C) restaurant
D) elite-restaurant (met Michelin-ster(ren), of aangesloten bij Alliance
Gastronomique, Jeunes Restaurateurs, of Patrons Cuisiniers)
In de jury restaurateurs, sommeliers, pers, consumenten en importeurs: o.a.
Harold Hamersma, Nicolaas Klei, Bernard Tesink (rest. De Burgemeester), Ton
Borghouts (Slijtersvakblad SVB), Edwin Raben (Koetshuis Wolfslaar, beste
sommelier van Nederland), Magda v.d. Rijst (o.a. Allerhande), Michiel Koëter
(De Fuik, Aalst), Remon v.d. Kerkhof (De Fuik, Aalst), Fred Nijhuis, Jan van
Lissum.
11:00 uur: halve finale, met professionele proevers/consumenten, pers
14:00 uur: Debat: pers, restaurateurs etc.
15:00 uur : Finale, met groot aantal coryfeeën
17:00 uur: Evaluatie 2e Nationale Huiswijn Competitie
En verder:
- Basiscursus wijnproeven (doorlopend)
- VGC-wijnen - begeleide proeverij: Vins Gastronomiques Contrôlés is een
selectieplatform dat als het ware een brug vormt tussen de betere
restaurants en de wijnhandel. Een selectie wijnen voor het winter- en
voorjaarseizoen, met bijzondere gastronomische kwaliteiten en een
uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, wordt tijdens de Horecava
gepresenteerd. Voor restaurateurs, sommeliers en chefs een uitgelezen
mogelijkheid om een aantal wijnen te leren kennen met uitstekende
gastronomische kwaliteiten en om kennis te maken met het VGC-concept. De
importeurs hebben de gelegenheid zelf hun wijnen te presenteren, met
ondersteuning van het Proefschrift-team.
Dinsdag 8 t/m donderdag 10 januari dagelijks:
- Basiscursus wijnproeven - doorlopend
- Parels van de Beurs - met wijnen van de exposanten
- VGC-wijnen, begeleide proeverij, waarbij de bezoeker kan kennismaken met
de laatste trends en nouveautés m.b.t. wijn in de gastronomie.
- Diverse wijn-spijsthema's in samenhang met de Parels van de Beurs en
VGC-wijnen.
Dinsdag 8 januari:
- Themadag: Gezond Eten en Drinken
Informatie, tips, trends op het gebied van gezonde gastronomie: proeverijen
van biologische en biodynamische wijnen, verschillen met 'gewone wijnen',
diverse gezonde wijn-spijsthema's, etc.
11:00 uur vergeten eten van het varken
Denk bijvoorbeeld aan een mooie echte bloedworst, licht gerookt met een
grove vulling - een aangename variant op de geprefabriceerde bloedworst met
rubbersubstantie. Of aan balkenbrij, wordt alleen nog maar gegeten aan de
vergeten kant van Amersfoort... Nu dus ook even in Amsterdam.
12:00 uur wintergroentes, o.a. bloemkool, venkel, savooienkool zonder
kookpot
13:00 uur verrassende variaties op falaffel en 'granen' met een missie
Het ondergeschoven kindje van alle koks, niet gastronomisch bevonden (op de
couscous-hype na) en toegedicht aan vegetariërs. In deze sessie falaffel met
baba ganoush, rode kool met bulgur-vulling, watergruwel van amarant,
volkoren spaghetti met speltkoekjes in sesamzaad, kaas en amandelen.
14:00 uur debat over gezond eten en drinken
16:00 uur verrassende variaties op falaffel en 'granen' met een missie
17:00 uur proeverij VGC-wijnen
Tijdens de proeverijen worden de gerechten gecombineerd met wijnen uit de
VGC-selectie, Parels van de Beurs en biologische wijnen.
Woensdag 9 januari:
- Themadag: Invloed van wijn op spijs
Aandacht voor met name de praktische kant van het combineren van wijn en
spijs. Wat heeft de nadruk: drink je een wijn bij een gerecht of kies je een
gerecht bij een wijn? Wat voor invloed hebben verschillende wijnen bij een
gerecht op de totale smaakbeleving? In hoeverre kan en/of moet je een
gerecht aanpassen aan de begeleidende wijn? Diverse aspecten worden aan de
hand van wijnen en gerechtjes, voorbeelden van hoe het moet en niet moet,
uitgebreid belicht.
12:00 uur basiscursus wijnproeven met spijs
13:00 uur Parels van de Beurs, met aandacht voor wijn-spijscombinaties
14:00 uur Debat: invloed van wijn op spijs
16:00 uur Parels van de Beurs, met aandacht voor wijn-spijscombinaties
17:00 uur VGC-wijnen met spijzen
Donderdag 10 januari:
- Themadag: De wijnkaart anno 2002
Hoe ziet de ideale wijnkaart eruit? Zijn smaakomschrijvingen belangrijk?
Prefereert u een indeling naar streek of per prijscategorie? Ziet u liever
een gecombineerde wijn-spijskaart? Hoe denkt u over seizoensgerichte of
thematisch ingedeelde wijnkaarten? Het niveau van het restaurant en de
daarbij horende filosofie moet a.h.w. terug te vinden zijn op de wijnkaart,
in schakering, aantal wijnen en prijzen. Daarbij moet de wijnkeuze in juiste
relatie staan tot het niveau en de stijl van de keuken. Het niveau en de
wijnkeuzen moeten voldoen aan het verwachtingspatroon van de gast, en
daarbij hoort een servicepakket, deels in de vorm van beschrijvingen op de
kaart (wijn- én menukaart), deels in de vorm van mondelinge toelichting.
12:00 uur Parels van de Beurs
14:00 uur Wijnkaartdebat
16:00 uur VGC-proeverij, thema: houtinvloed in grote en kleine wijnen
Nadere informatie en updates zijn onder meer te vinden in De ProefKrant,
Proefschrift, Slijtersvakblad SVB, Annoncée Culinaire en op de websites
proefschrift.nl en proefkrant.nl