Ingezonden persbericht

Persbericht

---
7 januari 2002

READER'S DIGEST BELOONT ONDERZOEKSRECHTER JOLY VOOR STRIJD TEGEN CORRUPTIE

Française Eva Joly verkozen tot Europeaan van het Jaar door Reader's Digest

Onderzoeksrechter Eva Joly is door Reader's Digest verkozen tot Europeaan van het Jaar.
De Française ontvangt de onderscheiding voor haar moedige optreden tegen corruptie op hoog niveau en misbruik van publieke fondsen in Frankrijk. Eva Joly werd gekozen door de hoofdredacteuren van de twintig Europese edities van Reader's Digest, dat met meer dan zes miljoen abonnees het meest gelezen magazine in Europa is. De titel Europeaan van het Jaar kent Reader's Digest jaarlijks toe aan de persoon die volgens de gezamenlijke Europese hoofdredacteuren op overtuigende wijze een maatschappelijke voorbeeldfunctie binnen Europa vervult. Nicole Fontaine, voorzitter van het Europese Parlement, reikt de onderscheiding uit aan Eva Joly in het Pavillon Ledoyen in Parijs op
18 januari 2002.

Aangezien Eva Joly een Europeaan pur sang is, is de 58-jarige een zeer toepasselijke winnaar. Ze werd in Noorwegen geboren en vertrok op twintigjarige leeftijd als au pair naar Frankrijk, waarna ze een juridische carrière opbouwde. "Eva Joly is niet bang om machtige mensen uit te dagen en om niet-populaire zaken aan te nemen", aldus Eric Schrier, wereldwijd hoofdredacteur van Reader's Digest. "Volgens haar staat niemand boven de wet en dat is goed nieuws voor ons allemaal. Ze heeft een sterk karakter en cijfert zichzelf weg voor een publieke dienst. Reader's Digest is er dan ook trots op om Eva Joly tot Europeaan van het jaar 2002 te benoemen".

Eva Joly werd rechter in 1981. Twaalf jaar later werd ze aangewezen als een van Frankrijks 'Juges d'Instruction', de vrijwel onaantastbare rechters die door hun brede onderzoeksbevoegdheden tot de machtigste personen in Frankrijk behoren. Toen ze verhuisde naar het 'Palais de Justice' in Parijs om als onderzoeksrechter te gaan werken voor financiële zaken, ontdekte zij dat vrijwel geen enkel financieel onderzoek ooit voor de rechter was gekomen. Zelfs vandaag de dag schat zij dat 95% van alle financiële criminaliteit onbestraft blijft. Ze is de 'bulldozer uit het noorden' genoemd (een verwijzing naar haar geboorteland Noorwegen) en betiteld als de 'brandbommenwerpster' door de Franse pers. Eva Joly werd een controversieel publiek figuur door haar betrokkenheid in verschillende belangrijke zaken. "Politici hebben de plicht om eerlijk te zijn", zegt Joly in het januarinummer van alle Europese edities van Reader's Digest. "Voor mij is dat ook precies de norm, de norm van beschaafde mensen".

Ze was een van de onderzoeksrechters die de handel en wandel van zakenman en politicus Bernard Tapie onderzocht. Tapie, één van Frankrijks meest flamboyante publieke figuren, president van de voetbalclub Olympique Marseille en later Minister van Stedelijke Zaken onder President Mitterrand, werd uiteindelijk veroordeeld tot gevangenisstraf voor belastingfraude.

De Elf-Aquitaine zaak bracht Eva Joly tot het hart van de Franse elite. Staatsoliemaatschappij Elf zou jarenlang als melkkoe gebruikt zijn voor verschillende doeleinden door opeenvolgende regeringen. Zo zouden honderden miljoenen dollars zijn weggesluisd. Joly richtte haar aandacht op onregelmatigheden van Elf die verbonden waren met de vroegere Minister van Buitenlandse Zaken Roland Dumas en zijn minnares, Christine Deviers-Joncour. Beiden werden veroordeeld tot gevangenisstraf voor verschillende beschuldigingen. Zij beweren onschuldig te zijn en wachten op hoger beroep.

Eva Joly is de zevende Europeaan van het Jaar die de oorkonde ter waarde van 10.000 Euro van Reader's Digest ontvangt. Ze doneert het geld aan een school voor gehandicapte kinderen in Sri Lanka. De titel Europeaan van het Jaar wordt jaarlijks toegekend aan de persoon die volgens de gezamenlijke Europese hoofdredacteuren van Reader's Digest op overtuigende wijze een maatschappelijke voorbeeldfunctie binnen Europa vervult. De vorige winnaar was Linus Torvalds, een jonge Finse computerexpert die het computerbesturingssysteem Linux uitvond en via internet beschikbaar stelde. In 2000 ontving de Nederlander Paul van Buitenen, die ernstige financiële onregelmatigheden bij de Europese Commissie aan het licht bracht, de titel. Eerdere winnaars waren de Hongaarse priester Imre Kozma; de Noorse milieuactivist Frederic Hauge; de Britse zeiler Pete Goss en Dr. Inge Genefke, de Deense anti-foltering activist.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is het grootste internationale magazine ter wereld. Het verschijnt in 19 verschillende talen en 48 edities. In Nederland heeft het magazine een oplage van 250.000, waarmee het het grootste onafhankelijke maandblad van Nederland is. Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve artikelen als boeken, muziekcollecties, videobanden, audioboeken, special interest-bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

###