European Commission

IP/02/12

Brussel, 7 december 2002

Commissie publiceert tweede EU-Scorebord voor overheidssteun

De Europese Commissie heeft vandaag de tweede editie van het nieuwe Scorebord voor overheidssteun gepubliceerd. Voortbouwend op het succes van de eerste editie, die eerder dit jaar verscheen, wil deze editie van het Scorebord de transparantie proberen te vergroten en het bewustzijn doen toenemen dat toezicht op overheidssteun nodig is, door nieuwe informatie en analyses aan te bieden. Het Scorebord is te vinden op de internetsite van het Directoraat-generaal Concurrentie (http://europa.eu.int/comm/competition), en bestaat uit vijf delen: een overzicht van de overheidssteun in de Europese Unie; een analyse waarbij gekeken wordt waar de steun naartoe gaat; informatie over de procedures inzake toezicht op overheidssteun; de gevolgen van overheidssteun voor de interne markt, met bijzondere aandacht voor O&O, en een forum waarop lidstaten hun eigen beleid inzake overheidssteun presenteren.

In zijn toelichting bij deze nieuwe editie van het Scorebord verklaarde Mario Monti, Commissaris voor Concurrentiebeleid: "De positieve reacties op de eerste editie van het Scorebord hebben de Commissie aangemoedigd bij haar inspanningen voor meer transparantie en een grotere bewustwording van de noodzaak van toezicht op overheidssteun. De Commissie zal een strikt toezichtsbeleid blijven handhaven, maar de lidstaten moeten ook zelf maatregelen nemen om overheidssteun om te buigen en te reduceren, in overeenstemming met de conclusies van de Europese Raden van Lissabon en van Stockholm. Hun initiatieven zouden moeten zijn gericht op een herziening van het nationale steunbeleid, waarbij nagegaan wordt of de toekenning van overheidssteun wel steeds het meest geschikte instrument is om bepaalde vormen van marktfalen te corrigeren. Ook moet gekeken worden in hoeverre de toegekende steun doeltreffend is. Met deze tweede editie van het Scorebord wil de Commissie de lidstaten aanmoedigen in dit proces waarbij overheidssteun opnieuw bekeken wordt."

De tweede editie van het Scorebord behandelt uiteenlopende thema's.

Al blijven er belangrijke verschillen tussen de lidstaten bestaan, toch wordt in de EU duidelijk gewerkt in de richting die de Europese Raad nastreeft: vermindering van het totale volume overheidssteun en ombuigen van overheidssteun naar minder concurrentieverstorende sectoren. In de periode 1997-1999 is het volume overheidssteun in verhouding tot het BBP in bijna alle lidstaten (op vier na) gedaald. In de meeste lidstaten werd steun omgebogen naar horizontale doelstellingen, waarvan het aandeel met bijna 12 procentpunt steeg in de EU als geheel. Een dalend aandeel van de steun ging naar individuele sectoren, terwijl ongeveer de helft van de lidstaten hun steun voor specifieke sectoren verminderden.

Het Scorebord bevat ook informatie over de procedurele aspecten van het toezicht op overheidssteun, met name over de gemiddelde looptijd van bepaalde procedures. In dit deel vindt men ook informatie over de terugvordering van onrechtmatig toegekende overheidssteun.

Deel vier handelt over overheidssteun als een economisch instrument in de interne markt. In deze editie wordt gekeken naar de rol en impact van overheidssteun in de sector onderzoek en ontwikkeling (O&O). In nieuwe edities van het Scorebord zal aandacht gaan naar thema's als overheidssteun voor kleine en middelgrote ondernemingen of regionale steun.

Ten slotte, levert het Forum voor de Lidstaten, dat integrerend deel uitmaakt van het Scorebord, al een tastbaar voorbeeld van de wijze waarop lidstaten informatie kunnen uitwisselen over hun steunbeleid en over hun respectieve ex-ante- en ex-post-beoordeling van de toegekende steun.

De Commissie zal ook in de toekomst tweemaal per jaar een Scorebord publiceren. De derde editie, met bijgewerkte informatie voor het jaar 2000, zal beschikbaar zijn in het voorjaar van 2002.