Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 7-01-2002
Politieberichten district Lekstroom, 09.50 uur

Man gewond

`T GOY In de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 januari is een man met een kapot bierglas gestoken en daarbij gewond geraakt.

Rond half twee bevond een 46-jarige man uit `T Goy zich op een feest in een pand aan de Beusichemseweg. De man kwam tussenbeiden bij een ruzie tussen een vrouw en haar ex, een 53-jarige man uit Schalkwijk. De 53-jarige man sloeg vervolgens een bierglas kapot en haalde daarmee uit naar de 46-jarige man. Die had aanvankelijk niet door dat hij gewond was en gaf de 53-jarige man ook een oplawaai. Daarna werden de beide mannen door omstanders gescheiden.

De 46-jarige man werd ter plaatse door een aanwezige arts onderzocht en op haar advies is de man naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gegaan. Daar bleek dat hij enige snijwonden in zijn hals en wang had opgelopen en dat een slagader was geraakt. Na behandeling mocht de man naar huis.

De 53-jarige verdachte meldde zich in de loop van zondag telefonisch bij de politie, nog voordat het slachtoffer aangifte had gedaan. De verdachte is naar het politiebureau gekomen, is daar aangehouden en ingesloten. In de loop van de middag deed het slachtoffer aangifte van de mishandeling.

Alcohol en verkeer gaan niet samen

NIEUWEGEIN De politie van district Lekstroom gaat in de maanden januari en februari intensief controleren op alcoholgebruik door bestuurders. De controles die gehouden worden, sluiten aan bij het landelijk en regionale thema `Alcohol in het Verkeer`. Er zal door de politie van district Lekstroom extra veel aandacht worden geschonken aan alcoholcontroles. Naast de regionale en landelijke controles zal er gecontroleerd worden tijdens elke avond en nachtdienst.

Uit onderzoek door de Adviesdienst Verkeer & Vervoer is gebleken dat het gebruik van alcohol door bestuurders weer toeneemt. In 1991 bleek dat 3,9 % van de bestuurders onder invloed reed. In 2000 bleek dit te zijn opgelopen naar 4,6 %. Tevens is gebleken dat gerichte controles van invloed zijn op het gebruik van alcohol door bestuurders. In het jaar 2000 daalde het aandeel bestuurders dat onder invloed een voertuig bestuurde, in politieregios met een verhoogde handhaving met 10%, terwijl dat aandeel in de overige politieregios met 12% steeg.

Dat alcohol en verkeer niet samen gaan en controle noodzakelijk blijft, blijkt uit schattingen van het aantal verkeersslachtoffers, waarbij alcohol een rol heeft gespeeld. Geschat wordt dat jaarlijks 225 doden zijn te betreuren en tussen de 3000 en 3500 mensen in ziekenhuizen moeten worden behandeld. Dit betreft niet alleen bestuurders die onder invloed een voertuig bestuurden, maar ook passagiers of door onder invloed verkerende bestuurders aangereden andere weggebruikers.

In het politiedistrict Lekstroom werden al regelmatig gerichte controles gehouden op alcoholgebruik. Nu wordt dit gedurende de genoemde maanden geĂŻntensiveerd. Er zal gecontroleerd worden in het hele gebied van het district en binnen de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Vianen en Lopik.