European Commission

IP/02/10

Brussel, 5 januari 2002

Al meer dan 50% van de betalingen in contant geld vindt plaats in euro

Aan het einde van de derde werkdag werd voor het merendeel van de contante transacties in de eurozone gebruik gemaakt van de euro. Aan de geldautomaten en bankloketten worden nog uitsluitend euro's verstrekt. Ook in de overgrote meerderheid van de kleine en grote winkels is dat het geval. In de meeste lidstaten werd melding gemaakt van kleine problemen wat de beschikbaarheid van kleine eurocoupures en bepaalde euromunten betreft, maar dit heeft niet tot verstoringen in de handelsactiviteit geleid. Sommige lidstaten hebben extra maatregelen genomen om de bevoorrading met kleine coupures vandaag te vergemakkelijken. De burgers worden eraan herinnerd dat het de voorkeur verdient grote bedragen in contanten om te wisselen bij hun bank in plaats van uit te geven in detailhandelszaken.

Volgens de gegevens die via het Europese netwerk voor snelle informatie-uitwisseling zijn verstrekt, was op 4 januari gemiddeld bijna 99% van de geldautomaten aan de euro aangepast, hetgeen neerkomt op ongeveer 201 000 stuks. De aanpassing van de apparatuur is bijgevolg nagenoeg voltooid. In de meeste deelnemende landen vertoont het aantal geldopnemingen een licht dalende tendens, al handhaaft het zich op een hoger peil dan in dezelfde periode van vorig jaar. In vrijwel alle landen staan nog lange wachtrijen aan de bankloketten. In sommige lidstaten worden door de consumenten meer bankbiljetten opgenomen aan de loketten dan aan de geldautomaten.

Volgens de beschikbare gegevens blijven de contante betalingen in euro in vrijwel alle landen toenemen. Op 4 januari bedroeg het aandeel van deze betalingen gemiddeld circa 55%. Het is al gelijk aan of meer dan 80% in twee landen (Nederland en Griekenland). In zes landen (Duitsland, Finland, Oostenrijk, Luxemburg, Ierland en Portugal) ligt het tussen 50 en 65% en in de overige tussen 25 en 50% (waarbij het percentage in Frankrijk, Italië en Spanje zich in het bovenste deel van deze band bevindt). In vrijwel alle deelnemende landen geven de handelaren stelselmatig wisselgeld terug in euro.

Anders dan verwacht, worden de grote coupures in nationale valuta veelal in de handel uitgegeven en worden in de banken kleinere bedragen omgewisseld. Dit gedrag heeft een paradoxaal effect. De wachtrijen aan de bankloketten worden langer ten gevolge van omwisselingen van kleine bedragen, terwijl de warenhuizen veeleer de rol van de banken vervullen door grote bedragen te ontvangen. Dit versnelt weliswaar de verspreiding van de euro, maar vergroot ook de problemen inzake de beschikbaarheid van kleine eurocoupures voor het teruggeven van eurowisselgeld in de winkels. In extreme gevallen zien supermarkten zich verplicht wisselgeld in de oude nationale munteenheid terug te geven en weigeren sommige banken bedragen om te wisselen van particulieren die geen klant zijn.

Verscheidene lidstaten, zoals Spanje, Ierland, Nederland en Finland, hebben reeds aanvullende maatregelen genomen om de bevoorrading van de handelszaken te vergemakkelijken (bv: extra leveringen, openblijven van banken tijdens het weekeinde enz.).

De Commissie dringt er dan ook nogmaals bij de consumenten op aan hun grote coupures in nationale valuta bij hun bank om te wisselen of de tegenwaarde ervan op hun rekening te laten storten en herinnert eraan dat het spaargeld in contanten nog gedurende meerdere maanden kosteloos bij de banken kan worden omgewisseld.

De wachtrijen in de handel zijn over het algemeen normaal, ook in de warenhuizen. De elektronische betaalterminals werken bevredigend, ook al blijft in meerdere landen een zeer beperkt aantal ervan informatie in nationale valuta doorzenden.

Uit de beschikbare gegevens blijkt dat gemiddeld 54% van de automaten (drankautomaten, parkeerautomaten enz.) aan de euro is aangepast. In drie landen (Italië, Nederland en Luxemburg ligt dit percentage hoger dan 80%.

In amper vier dagen tijd waarvan drie werkdagen is de euro uitgegroeid tot de belangrijkste munt voor het verrichten van betalingen in contanten door de Europeanen. De snelheid van de omschakeling is tekenend voor het enthousiasme van de burgers voor hun nieuwe munt.