Gemeente Apeldoorn

Nuon voorziet deel Apeldoorn van Warmtenet

De gemeente Apeldoorn en Nuon zetten een grote stap op weg naar Apeldoorn als C02-neutrale stad. Het Warmtenet past uitstekend binnen de klimaatovereenkomst die al eerder tussen beide partijen is afgesloten. In deze klimaatovereenkomst hebben de gemeente Apeldoorn en Nuon gezamenlijk, mede vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, voor de komende jaren milieudoelstellingen geformuleerd. Wethouder J. van Beckhoven en directeur Bijzondere Nieuwbouwlocaties Olthof van Nuon, bezegelden de afspraken door op maandag 4 januari 2002 de overeenkomst te ondertekenen.

Wethouder J. van Beckhoven (rechts) en directeur Bijzondere Nieuwbouwlocaties Olthof van Nuon (links) ondertkenen de overeenkomst over het Warmtenet.

Vanuit het toekomstige 'Warmtenet' krijgt een aantal gebieden binnen de gemeente Apeldoorn warmte. Het gaat hierbij om de gebieden Zuidbroek/Zevenhuizen, Zonnehoeve/de Voorwaarts, Kanaaloevers/Stationsgebied, de Kanaal Zone en delen van het centrum van Apeldoorn. Dit ondergrondse leidingnet vervangt levering van gas aan de aangesloten huishoudens en bedrijven. De aardgasbesparing die hiermee wordt gerealiseerd is ca. 5 miljoen m3 per jaar. Dit betekent een CO2-emissiereductie van ca. 10.000 ton per jaar.

De warmte is afkomstig van het bedrijventerrein Ecofactorij. Op en rond dit bedrijventerrein wordt gewerkt aan verschillende vormen van duurzame energie, waaronder het plaatsen van een vijftal windturbines. Na benutting van alle mogelijkheden voor warmtetoepassing door bedrijven op de Ecofactorij zelf, zal er per saldo sprake zijn van een warmte overschot. Dit vindt straks via ondergrondse leidingen zijn weg naar de op het Warmtenet aangesloten woningen en bedrijven. De gemeente onderstreept met deze overeenkomst haar streven naar duurzame ontwikkeling.

Naast het ontzien van het milieu levert het toepassen van warmte ook voor de gebruikers een direct voordeel op. De bewoners zijn verzekerd van een snelle verwarming van de woning en hoeven minder lang te wachten op warm water. Dit vanwege het feit dat het warmtenet constant op temperatuur is. Een ander voordeel is de ruimtebesparing die warmte in een huis/ gebouw oplevert, vanwege het ontbreken van gasinstallaties, boilers, geisers en stookruimten. Door het ontbreken hiervan krijgen de bewoners evenmin te maken met open vuur, rookgasafvoer, mogelijke gaslekkages, explosiegevaar of koolmonoxide, wat de veiligheid vergroot.

Het Warmtenet voorziet de aangesloten huishoudens en bedrijven van ruimteverwarming en warm tapwater. Het net is zowel bedoeld voor toekomstige nieuwbouw- en renovatieprojecten alswel voor bestaande grootverbruikers. Nuon legt de warmte-infrastructuur aan, waarbij het zoveel als mogelijk meelift met de geplande wegreconstructies. Dit om de overlast voor burgers te verminderen. Het bedrijf levert de duurzame warmte tegen marktconforme tarieven en garandeert dezelfde leveringszekerheid als bij een conventionele energievoorziening.

Onder de naam Apeldoorn Duurzaam stimuleert en ondersteunt de gemeente Apeldoorn duurzame projecten. Het Warmtenet sluit hier goed bij aan en levert een grote bijdrage aan het doel van de gemeente om in het jaar 2020 C02-emissie neutraal te zijn. Om het gezamenlijke belang te onderstrepen participeert de gemeente financieel door een ter beschikking gesteld krediet van ca. 2 miljoen. Bij rendabele exploitatie lost Nuon het krediet vóór 2010 af. Overigens bedraagt de totale investering voor Nuon ca. 41 miljoen.

© 1996-2002 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer