NOC*NSF


Resultaten onderzoek voedingssupplementen verontrustend

In opdracht van NOC*NSF en in samenwerking met VWS en NeCeDo zijn TNO en RIVM enige tijd geleden een onderzoek gestart rondom voedingssupplementen. TNO en RIVM hebben tot nu toe 55 van de 69 supplementen getest op dopinggeduide stoffen. NOC*NSF is verontrust over de resultaten van dit onderzoek dat grotendeels is afgerond.

In 42% van de onderzochte voedingssupplementen zijn sporen van dopinggeduide stoffen aangetroffen die niet vermeld staan op de bijsluiter. In alle gevallen gaat het om dusdanige concentraties dat er geen direct gevaar lijkt te bestaan voor een positieve dopingcontrole.

Alle direct betrokken sporters zijn inmiddels persoonlijk door NOC*NSF geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek. In overleg met NOC*NSF Atleten Commissie worden alle A en B sporters, begeleiders en sportbonden nogmaals gewezen op de mogelijke risico's van gebruik van voedings-supplementen. Uiteraard gebeurt dit met behoud van alle vertrouwelijkheid en anonimiteit. Risico's verbonden aan deze concentraties zijn:

* Een mogelijke cumulatie of combinatie van voedingssupplementen en andere voeding (bijv. koffie, cola)

* Een mogelijke katalyserende werking van bepaalde stoffen op de hormoonhuishouding

* Mogelijke versterking door lichamelijke inspanning in bijzondere omstandigheden (kou, hoogte, warmte) met als gevolg een verstoorde vochtbalans (zweten) waardoor een concentratieverhoging op kan treden

Inmiddels hebben NOC*NSF en het RIVM ook de inspectie van Volksgezondheid geïnformeerd over de resultaten van dit onderzoek vanwege de aanwezigheid in één geval van een spoor van een stimulerend middel.

De resultaten ondersteunen het standpunt van NOC*NSF dat de branche van voedingssupplementen (NPN) op korte termijn moet overgaan tot het garanderen van zo zuiver mogelijke voedingssupplementen.