Ingezonden persbericht

Nautiek.nl aangeklaagd wegens ontduiken boekenprijs

ALKMAAR, 20020103 -- Uitgeverij De Alk uit Alkmaar heeft een klacht ingediend bij de Koninklijke Vereniging van het boekenvak over de internetsite van Nautiek.nl.

De uitgeverij uit Alkmaar maakt bezwaar tegen het aanbieden van haar scheepvaart- en watersportboeken door Nautiek.nl tegen een verlaagde prijs.

Dit is in strijd met het regelement handelsverkeer voor boeken in Nederland, aldus de Koninklijke Vereniging voor het boekenvak.

De KVB dringt er bij Nautiek.nl op aan boeken van erkende Nederlandse uitgevers onmiddelijk alleen nog te koop aan te bieden en te verkopen voor de particuliere prijs die de uitgevers voor deze boeken hebben vastgesteld. Nautiek.nl is het met deze stelling niet eens.

Andere internetsite's die boeken voor de Nederlandse markt verkopen kunnen dit wel tegen verlaagde tarieven doen, zuiver en alleen omdat deze site's in een ander land dan Nederland gevestigd zijn.

Volgens het Europese gelijkheidsbeginsel is de Nederlandse vorm van prijsafspraken voor boeken dan ook een onwettige zaak. De direktie van Nautiek.nl beraad zich nog op de situatie.