Gemeente Alphen aan den Rijn


Bewoners krijgen meer zeggenschap over kappen bomen in woonomgeving

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn heeft de nieuwe procedure "Bewoners en bomen" goedgekeurd. Reden voor het opstellen van de procedure zijn de verzoeken die de gemeente regelmatig ontvangt voor het kappen van bomen in het openbaar gebied. De procedure beschrijft welke invloed bewoners kunnen uitoefenen op het groene karakter in hun eigen woonstraat. De procedure maakt het beter mogelijk een afweging te maken tussen behoud van het openbaar groen tegenover bewonersgericht werken. Hierdoor worden beslissingen beter voorspelbaar en kunnen ze aan opgestelde criteria worden getoetst.

De procedure geeft bewoners meer zeggenschap over het aanzien van het groen de eigen woonstraat als deze geen deel uitmaakt van een groene (hoofd)structuur. De zeggenschap geldt voor bomen die bewoners vanuit de woning redelijkerwijs kunnen zien. Bomen die voor Alphen aan den Rijn behouden moeten blijven zijn opgenomen in de lijst beschermwaardige bomen of in een groenstructuurplan.

Kapverzoek
Vraagt een bewoner om een boom te kappen die niet op de lijst beschermwaardige bomen staat of in een groenstructuurplan is opgenomen, dan zal worden getoetst of de boom voldoet aan de zogenaamde overlastcriteria. Criteria zijn bijvoorbeeld schaduwoverlast of wortelschade aan de verharding en bebouwing. Voldoet de boom aan deze criteria dan kan hij worden gekapt. Voldoet de boom niet aan de criteria maar steunt 2/3 van de belanghebbenden het verzoek dan wordt het alsnog ingewilligd. Belangrijk is dus dat een grote groep belanghebbenden met wellicht diverse belangen overeenstemming moet bereiken over de oplossing. Hierbij is een grote rol weggelegd voor de bewoner die in eerste instantie met het kapverzoek komt.

Vervolg
Als minimaal 2/3 van de belanghebbenden van mening is dat een boom gekapt moet worden, dan wordt het verzoek gehonoreerd en vindt er geen inhoudelijke toetsing meer plaats. Volgend jaar zullen de resultaten van deze wijze van werken worden geëvalueerd.

Groenbeheerplan
De procedure "Bewoners en bomen" wordt opgenomen in het groenbeheerplan. Dit groenbeheerplan zal als onderdeel van integraal beheer in de loop van dit jaar aan de gemeenteraad worden aangeboden voor besluitvorming.

(persbericht nr. 2, 4 januari 2002)

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 04 januari 2002 laatste wijziging