Gemeente Achtkarspelen


04-01-2002

Sportwisselprijs 2001 voor Comité Wielerstichting Surhuisterveen

Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben de provinciale sportwisselprijs 2001 toegekend aan het Comité Wielerstichting Surhuisterveen voor het gedurende meer dan 20 jaar organiseren van wielerevenementen op internationaal niveau door vrijwilligers. De sportwisselprijs wordt dit jaar voor de 28e keer uitgereikt.

Het juryrapport
In het juryrapport staat over het toekennen van de prijs onder andere: 'Als de 20e eeuw iets heeft geleerd, is het wel dat een organisatie en organiseren niet kan zonder inspanningen door mensen. In een periode dat alles met geld lijkt te kunnen worden bereikt, is juist de inzet van vrijwilligers een voorwaarde om te kunnen leven en soms te overleven. Gelukkig zijn er altijd weer organisaties waar de persoonlijke inzet de boventoon blijft voeren. In Fryslân zijn nog heel veel vrijwilligers die er alles voor doen om hun vereniging, en daarmee hun dorp of stad, leefbaar te houden. Mensen die niet alleen hart voor de organisatie hebben, maar ook hoofd, handen en voeten gebruiken om bij te springen. Dit komt niet alleen hen, en hun organisatie ten goede maar ook hun plaats en de gehele provincie.

'De Wielerstichting werkt al jaren met een vast team van veertig vrijwilligers. Zij zijn de mensen die het wiel draaiende houden.

De prijs
De prijs bestaat uit een cheque ter waarde van 500,-, een oorkonde, een zilveren ring met rood-gouden pompeblêd en als wisselprijs een kunstwerk van O. Boekhoudt. De uitreiking van de prijs wordt nog in overleg met de leden van het Comité bepaald.

Genomineerden
Uit een lange rij van bijna veertig kandidaten werden genomineerd: Rintje Ritsma (schaatsen), Foppe de Haan (voetbal), Edwin Steringa (judo), Afke Hylkema (kaatsen) en Comité Wielerstichting Surhuisterveen.

Commissie
Door het College van Gedeputeerde Staten is de Commissie sportwisselprijs ingesteld. Deze Commissie adviseert het College over de toekenning van de sportwisselprijs. De Commissie heeft dit jaar geadviseerd om aan het Wielercomité de sportwisselprijs toe te kennen. Gedeputeerde Staten hebben het advies overgenomen.

De Commissie voor de Provinciale Sportwisselprijs wordt gevormd door twee sportjournalisten, twee vertegenwoordigers (m/v) uit de sportwereld en een ambtelijk voorzitter.