Politieberichten Hollands Midden


Afkomstig van: H.P.Vos
Datum: 4 januari 2002


Geachte redactie,

Integenstelling tot hetgeen u mogelijk eerder telefonisch werd medegedeeld omtrent het niet uitspreken van een nieuwjaarsrede door Korpschef Ries Straver doe ik u hierbij de tekst toekomen van de nieuwjaarsboodschap die in de eerste nieuwsbrief voor het personeel van Politie Hollands Midden is opgenomen. Dhr Straver richt zich in dit schrijven tot al het personeel van Hollands Midden. Centraal in de tekst staan de gebeurtenissen van 11 september en de rol en taak van de politie in onze samenleving. In Hollands Midden wordt niet eerder dan aan het eind van deze maand en wel op donderdag 24 januari voor het personeel de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst gehouden.


Tekst nieuwjaarsboodschap.

Beste collega's,

De feestdagen zijn weer achter de rug, een nieuw jaar dient zich aan en aangezien onze nieuwjaarsbijeenkomst dit jaar in verband met de euro-operatie pas op 24 januari zal plaatsvinden, wil ik jullie met allen die jullie dierbaar zijn, alvast een goed 2002 met gezondheid en voorspoed toewensen.

Het jaar dat achter ons ligt, sluiten we af met gemengde gevoelens. Alles wat goed ging, ook in ons korps, wordt toch overschaduwd door de vreselijke aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Die hebben ons geschokt door hun verwoestende kracht, door het in vredestijd ongekende aantal slachtoffers, mede onder onze collega's, door de onbegrijpelijke blinde fanatieke haat die er achter schuil gaat en door de wijze waarop de kwetsbaarheid van onze westerse wereld voor terrorisme werd blootgelegd.

Dat maakt het onvoorspelbaar en ongrijpbaar want die kwetsbaarheid blijft, ondanks alle maatregelen en ook die haat is de wereld nog niet uit. Dat tast gevoelens van geborgenheid aan, creëert onzekerheid en angst ook in onze Nederlandse samenleving. Wereldwijd leidt dat tot het risico van zwart-wit denken, in denken vanuit vijandbeelden waarbij het lijkt te gaan om een tegenstelling, zo niet oorlog tussen de islamitische wereld en de westerse, christelijke wereld. Als het zo uitpakt dan heeft Osama Bin Laden zijn doel bereikt en dat zouden we hem niet moeten gunnen.
Terrorisme en het helse misbruik van de Islam voor het aanzetten tot haat en onverdraagzaamheid mag niet gelijkgesteld worden met de religie zelf. 'Respect voor de heiligheid van het menselijk leven is de hoeksteen van elke religieuze moraal', zei onze Koningin in haar kerstboodschap en dat geldt ook voor de Islam.
Toch neemt ook in ons land het wij-zij denken toe. In de media wordt het debat over minderheden harder gevoerd. Er wordt ingespeeld op gevoelens van onzekerheid en het risico van spanningen in de samenleving neemt toe.

Wat in het verschiet ligt, weten we niet. Wel dat wij als politie een belangrijke rol kunnen spelen in het dempen van spanningen, in het voorkomen van escalatie mits we erin slagen om een politie te blijven voor iedereen, ongeacht in dit geval ras, herkomst, religie. Dat vraagt dat we ons tweesporenbeleid vast moeten houden; enerzijds het contact blijven zoeken met minderheden vanuit respect, ze serieus nemen en tegelijkertijd ook heel helder maken aan welke principes en normen niet getornd mag worden en welk gedrag we niet over onze kant laten gaan en daarnaar handelen.
Maar dat geldt naar alle kanten en het is zaak dat wij ook de signalen serieus nemen dat racistisch gedrag toeneemt en dat ook het antisemitisme weer de kop opsteekt. Strenger optreden tegen iedere vorm van discriminatie is geboden. Niet omdat er ongetwijfeld binnenkort richtlijnen van die strekking komen, maar omdat we zelf inderdaad politie willen en moeten zijn voor iedereen.

Ries Straver

Noot voor de redactie,

Politie Hollands Midden