Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Proefdiervrij wijst Pharming op haar verantwoordelijkheid:

Laat Stier Herman niet in de kou staan

Den Haag, 4 januari 2002

Proefdiervrij is verontrust over het lot van stier Herman, nu het farmaceutische bedrijf Pharming vandaag bekend maakte de genetisch gemanipuleerde stier niet te kunnen huisvesten in Museum Naturalis te Leiden. Pharming verkeert in financiële nood en kan daardoor de hoge onderhoudskosten van Herman niet opbrengen. Proefdiervrij stelt dat diegene die een probleem veroorzaakt ook verantwoordelijk is voor het op een goede en diervriendelijke wijze oplossen daarvan. Proefdiervrij wijst Pharming daarom op haar verantwoordelijkheid ten opzichte van Herman. Het gesol met Herman toont aan dat de industrie indertijd overhaast is begonnen met experimenteren zonder de consequenties ervan te overzien.

Pharming is jaren geleden begonnen met biotechnologische experimenten. Bekend werd het bedrijf met de genetisch gemanipuleerde stier Herman. Herman werd 'gemaakt' na afspraken tussen Pharming en Nutricia in een poging om met genetisch gemanipuleerde koeien babyvoeding met menselijke eiwitten te maken. Pharming raakte onlangs in financiële problemen. Als gevolg daarvan wil het bedrijf afzien van de afspraak, gemaakt met Naturalis, om stier Herman in het museum onder te brengen als onderdeel van de permanente tentoonstelling over biotechnologie. Dat de stier Herman niet als een kermisattractie over genetische manipulatie wordt tentoongesteld is goed nieuws. Dat Pharming zich onttrekt aan haar verantwoordelijkheid ten opzichte van haar 'creatie' Herman is veel ernstiger. Proefdiervrij maakt zich daarom zorgen over de toekomst van stier Herman en zal elke ontwikkeling op de voet volgen.

Herman is niet het enige dier dat slachtoffer is van genetische manipulatie. Het gekloonde schaap Dolly heeft, waarschijnlijk als gevolg van het klonen, artritis. Dergelijke vormen van ernstige gewrichtsontsteking komen bij jonge schapen zelden voor. Daarnaast hebben Amerikaanse wetenschappers varkens zodanig genetisch gemanipuleerd dat in de toekomst varkensorganen gebruikt kunnen worden voor mensen (xenotransplantatie). Deze recente ontwikkelingen benadrukken het standpunt van Proefdiervrij dat de maatschappij de ontwikkelingen op het gebied van genetische manipulatie kritischer moet volgen om dergelijke wantoestanden in de toekomst te voorkomen.

Nadere informatie voor de media: Aron de Vries, woordvoerder Proefdiervrij, tel. 06-53761720