ABU

Reactie ABU op artikel 'Uitzendkracht te duur'

Bericht aan de sociaal-economische redactie

Badhoevedorp, 4 januari 2002

In diverse media heeft het artikel 'Uitzendkracht te duur' gestaan. Dit artikel (d.d. 4 januari 2002) geeft een onjuiste weergave van een aantal feiten en wekt daarmee de indruk dat de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) ervoor pleit om uitzendkrachten minder rechten te geven. Het artikel combineert ten onrechte gegevens uit het onderzoek Schakels voor een nieuwe CAO met uitgangspunten van een nog lopend onderzoek naar de wet Flexibiliteit en zekerheid. Graag geven wij u een toelichting op de feiten.

Het werkterrein van de uitzendbranche wordt grotendeels bepaald door de wet Flexibiliteit en zekerheid. Daar op dit moment het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze wet onderzoekt, evalueert de ABU de wet gelijktijdig. Belangrijk punt van aandacht zijn de gevolgen voor de brede allocatieve functie van de uitzendbranche. De branche bemiddelt jaarlijks 40.000 mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, onder wie (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten en (langdurig) werklozen. Het bemiddelen van deze groepen mensen wordt de brede allocatieve functie genoemd. Voorlopige bevinding is dat de wet de arbeidsmarktkansen voor mensen met een grotere afstand tot een baan verkleint. De ABU heeft onderzoek ingezet om te staven of dit inderdaad zo is en hoe de uitzendbranche de allocatieve functie naar verwachting kan blijven vervullen. Of daarvoor aanpassingen in de wet Flexibiliteit en zekerheid nodig zijn, wordt eveneens onderzocht. Ook wordt in het onderzoek aandacht besteed aan het kostenaspect en de administratieve lasten. De ABU hoopt het onderzoek binnenkort af te ronden.

In het artikel worden tevens elementen aangehaald uit het onderzoek Schakels voor een nieuwe CAO. Dit onderzoek is vorige maand afgerond en is bij alle CAO-partijen bekend. Het onderzoek heeft alle onderdelen van de CAO tegen het licht gehouden, waaronder het fasensysteem, beloning, scholing en pensioen. Uit het onderzoek blijkt dat de CAO complex is, niet altijd aansluit bij de wensen van de uitzendkracht en in de praktijk moeilijk uitvoerbaar is. Tevens bevat het onderzoek voorstellen om de CAO te vereenvoudigen. Deze zullen tijdens het komende CAO-overleg aan de orde komen.

Overige informatie
De ABU vertegenwoordigt de belangen van ruim 250 uitzendondernemingen, met in totaal meer dan 2.600 vestigingen in Nederland. Dat is ruim 90 procent van de uitzendmarkt. De leden van de ABU zijn gehouden aan de CAO voor Uitzendkrachten 1999-2003, die geldt voor circa 800.000 werknemers.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met mevrouw drs. E.I. de Gelder,

020 - 658 01 01/06 - 53 64 13 21.


04 jan 02 16:18